Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πολάκης για θύματα γρίπης: "Ζούμε μία έξαρση αλλά δεν είναι καταστροφή, μην τρελαθούμε κιόλας"



Στην εμφάνιση που έκανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra ο Παύλος Πολάκης προκάλεσε για ακόμη μία φορά αφού φυσικά απάντησε για το πρώτο ερώτημα που του τέθηκε για τη γρίπη. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφερόμενος στη γρίπη μίλησε για «fake news και καταστροφολογία», που, όπως είπε, στη δημόσια υγεία, δεν είναι ανεκτά. «Το τελευταίο διάστημα ζούμε μια κατάσταση στην οποία οτιδήποτε γίνεται χρησιμοποιείται από την αντιπολίτευση και από, δυστυχώς, μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ για να παράξουν έναν φόβο, μια καταστροφή, στα πλαίσια μιας συγκροτημένης αντιπολιτευτικής διάθεσης».  Παράθεσε στοιχεία σχετικά με τους νεκρούς και τα κρούσματα από τη γρίπη τα προηγούμενα χρόνια. Το 2010-2011 τα κρούσματα ήταν 309 και οι νεκροί 101, στο 2015-2016 τα κρούσματα 372 και οι νεκροί 123, το 2017-2018 τα κρούσματα 50 και οι νεκροί 14.

Φέτος, μέχρι στιγμής και με επίσημα στοιχεία, που παρέθεσε ο Παύλος Πολάκης, 173 άτομα έχουν νοσήσει σοβαρά, μόνο 15% ήταν εμβολιασμένοι, ενώ οι 165 που νόσησαν, νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Ανάμεσα στους νεκρούς, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπάρχουν και άτομα που δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Ζούμε μια έξαρση της επιδημικής γρίπης, η πλειοψηφία στελεχών είναι Η1Ν1. Δεν είναι ήπια χρονιά, είναι πιο ισχυρό το στέλεχος. Αλλά δεν είναι καμία καταστροφή. Μην τρελαθούμε κιόλας», είπε ο Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας πως «φέτος έχουν εμβολιαστεί περίπου 2 εκατ. άνθρωποι και υπάρχει απόθεμα εμβολίων. Ωυχραιμία, είναι μια επιδημία, χτυπάει κάποιους ανθρώπους. Λυπόμαστε βαριά για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται». Αναφερόμενος στις ΜΕΘ, ο κ. Πολάκης είπε πως «το 2015 παραλάβαμε 438 κρεβάτια ΜΕΘ κι εξοπλισμένα 578», σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή τα λειτουργούντα κρεβάτια είναι 552.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας δεν υπάρχει ούτε μια οργανική θέση κενή από τις 188 θέσεις γιατρών. Αναφέρθηκε δε και στη λειτουργία του αξονικού τομογράφου στην Ικαρία και επιτέθηκε ξανά στα ΜΜΕ γιατί αυτό δεν το πρόβαλε κανείς «αντίθετα τα προηγούμενα χρόνια προβάλανε τον Γεωργιάδη τότε που τους τάιζε».

Ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε ξανά και στον Επίτροπο Υγείας (σ.σ. που τον κατέκρινε γιατί το τσιγάρο και του είχε απαντήσει μέσω Facebook), λέγοντας πως «θα περίμενα τον Ευρωπαίο επίτροπο να είχε την ευαισθησία και τα προηγούμενα χρόνια, για το 5ευρω και τους γιατρούς που έφευγαν από το σύστημα Υγείας».