Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ποιες ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ καταργούνται - 20.000 μαθητές μένουν χωρίς σχολείο!



Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, καταργούνται 46 ειδικότητες από τις 110 που υπάρχουν συνολικά στα ΕΠΑ.Λ και στις ΕΠΑ.Σ. 

Στη διάρκεια του καλοκαιριού 2.000 καθηγητές θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και 500 θα μεταταχθούν. Από τους καθηγητές που θα μπουν σε διαθεσιμότητα , εξαιρούνται καθηγητές με οργανική θέση σε σχολεία ειδικής αγωγής, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία και όσοι έχουν δεύτερη ειδικότητα.

Οι αποφάσεις αυτές συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές που θέλει να φέρει η κυβέρνηση το καλοκαίρι αλλάζοντας έτσι όλο το εκπαιδευτικό σύστημα των Τεχνολογικών Λυκείων. Στις 46 ειδικότητες υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 μαθητές. Αναμένονται το καλοκαίρι οι αποφάσεις που θα παρθούν αν θα είναι υπέρ τους ή κατά τους.

Μέσα από μελέτες συγκριτικές με αυτές των ευρωπαϊκών συστημάτων τεχνικής εκπαίδευσης, βγήκε το συμπέρασμα πως οι παρακάτω ειδικότητες δε χρειάζεται να παρέχονται μέσα από τεχνικές σχολές:

Βοηθοί Φαρμακείων,
Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών,
Βοηθοί Ακτινολογικών Εργαστηρίων,
Βοηθοί Οδοντοτεχνιτών, Βοηθοί Νοσηλευτών,
Βοηθοί Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων,
Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων
Γραφικών Τεχνών,
Σχεδίασης & Παραγωγής Ενδύματος,
Αισθητικής Τέχνης,
Κομμωτικής Τέχνης,
Αργυροχρυσοχοΐας

Όποιος μαθητής  επιθυμεί να διδάχθει κάποιο από τα επαγγέλματα που καταργήθηκαν, θα μπορεί να απευθυνθεί σε άλλες δημόσιες εκπαιδεύσεις όπως τα ΙΕΚ και τα ΤΕΙ.