Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Πλακιωτάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ανάπτυξη της νησιωτικής πολιτικής



Στο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στα νησιά με την προώθηση καινοτόμων πρακτικών, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, στην ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου και στην ενίσχυση των απομακρυσμένων νησιών με νέα περιπολικά σκάφη με ιατρικό εξοπλισμό, αναφέρθηκε το απόγευμα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στο ΙΙ Olympia Forum που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, με θέμα την Τοπική και Περιφερειακή διακυβέρνηση.
Ο κ.Πλακιωτάκης τόνισε, ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η ανάπτυξη της νησιωτικής πολιτικής και γι' αυτό θεσμοθετήθηκε το κατάλληλο πλαίσιο που δεν υπήρχε, αλλά και κυρίως τα χρηματοδοτικά εκείνα εργαλεία για να μπορέσει να υλοποιήσει συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις σε συνεργασία με τους περιφερειάρχες.
«Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση πόρων καθώς αυτή η πολιτική μας αποδίδει καρπούς, δηλαδή για πρώτη φορά με ευρωπαϊκά κονδύλια θα χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη και λιμενικών υποδομών αλλά και ενδονησιωτικών γραμμών και έχει πολύ μεγάλη αξία», τόνισε.
Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, είπε ότι η κυβέρνηση αυτή αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα το συγκεκριμένο πρόβλημα και προσέθεσε ότι το 2019 είχαμε στη χώρα μας 67.000 παράνομες αφίξεις, ενώ το 2021 (μέχρι σήμερα) 2.400 αφίξεις.
«Νομίζω ότι τα νούμερα μιλούν από μόνα τους» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, ενώ έδωσε τα εύσημα στα στελέχη του λιμενικού σώματος που όπως είπε «λειτουργούν με τόλμη, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Συμπλήρωσε ότι το «λιμενικό σώμα έχει διαχειριστεί από το Φεβρουάριο του 2020 έως σήμερα πάνω από 1.200 περιστατικά και δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής».
Για το ακτοπλοϊκό έργο και για τις ασφαλείς λιμενικές υποδομές στα νησιά, ο κ.Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και το υπουργείο κατάφερε να εξασφαλίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ πόρους.
Αναφερόμενος στην ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου μέσω πολυετών συμβάσεων (5 έως 7 έτη) ιδιαίτερα στις μικρές άγονες γραμμές, είπε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα τις χρηματοδοτήσει με 1,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μέσω του προγράμματος Νέαρχος θα υπάρξει δρομολόγηση βασικών γραμμών, στο Νότιο Αιγαίο με έμφαση την Κάσο και την Κάρπαθο, μία γραμμή στο Βόρειο Αιγαίο και μία άλλη ενδοκυκλαδική.
Είπε ότι οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με τη ναυπήγηση νέων πράσινων πλοίων, σύμφωνα με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
Τέλος, ο κ.Πλακιωτάκης είπε ότι υπουργείο Ναυτιλίας προνόησε και ενίσχυσε το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων και των επισκεπτών στα νησιά και ειδικά στα μικρά.
«Ενισχύουμε τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και ειδικά τις τουριστικές με την ναυπήγηση νέων περιπολικών σκαφών με ιατρικό εξοπλισμό. Ηδη προχθές ήμουνα στη Σκιάθο όπου η λιμενική αρχή της περιοχής των Σποράδων ενισχύθηκε με ένα τέτοιο περιπολικό. Έχουμε να παραλάβουμε πέντε τέτοια περιπολικά μέχρι τέλος του έτους και έχουμε σχεδιασμό για άλλα επιπλέον 10», δήλωσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ