Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πότε εκδίδεται και πότε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε



Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποτελέσει και το «διαβατήριο» της ελευθερίας μας, καθώς θα μας ανοίξει τις πόρτες για ταξίδια, ψυχαγωγία, μετακινήσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες, οι οποίες – προς το παρόν – δεν έχουν προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Ηδη θα πρώτα πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί για όσους έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή εκείνους που έχουν κάνει το μονοδοσικό της J&J. Εχουν στα χέρια τους το χαρτί που πιστοποιεί ότι είναι εμβολιασμένοι.

Πώς θα το αποκτήσετε

Κατ’ αρχήν, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Την επόμενη μέρα από τη λήψη της τελευταίας δόσης του εμβολίου κατά του κοροναϊού, οι πολίτες μπορούν να εκδίδουν ένα πιστοποιητικό, που θα επιβεβαιώνει ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι απέναντι στην Covid-19.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά από δραστηριότητες, μόνο εάν έχουν περάσει 14 μέρες από τη λήψη της τελευταίας δόσης του εμβολίου, καθώς αυτή είναι η στιγμή που ο οργανισμός αποκτά το μέγιστο της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο.

Τελευταία δόση, θεωρείται η δεύτερη δόση των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca και η πρώτη για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Να σημειωθεί ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr και δεν χορηγείται από τα φαρμακεία για όσους πολίτες δεν διαθέτουν κωδικούς ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στην περίπτωση αυτή – και αν οι πολίτες δεν μπορούν να το εκτυπώσουν μόνοι τους – θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ.

Όσοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr  με τους κωδικούς του Taxisnet, επιλέγοντας στη συνέχεια στη δεξιά στήλη τον πέμπτο σύνδεσμο, που αναγράφει «Πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού Covid-19».

 

Τα βήματα οδηγούν αυτόματα στην έκδοση του πιστοποιητικού, το οποίο στη συνέχεια μπορούν να εκτυπώσουν, ή να αποθηκεύσουν στο κινητό, το laptop ή τον υπολογιστή τους.

Πού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

Το πιστοποιητικό θα έχει ισχύ σε όλα τα ταξίδια με πλοία και αεροπλάνα εντός της χώρας.

Όσοι πολίτες το έχουν στην κατοχή τους, ουσιαστικά, απαλλάσσονται από τη διαδικασία της διενέργειας self ή rapid τεστ.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «πάσο» για μια σειρά δραστηριοτήτων, 14 ημέρες μετά από την αναγραφόμενη ημερομηνία του τελευταίου εμβολιασμού.

Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και όλο και περισσότεροι πολίτες ολοκληρώνουν τη διαδικασία εμβολιασμού τους, τόσο θα αυξάνονται και οι χρήσεις του πιστοποιητικού και θα περιλαμβάνουν ελεύθερη είσοδο σε θέατρα, συναυλίες, θεάματα κ.ά.

Από την 1η Ιουνίου, μάλιστα, θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ως «πράσινο διαβατήριο», δηλαδή ως επίσημο έγγραφο που θα έχει ενιαία ισχύ σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.