Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πέτσας: «Νέες εντάξεις έργων ύψους 314 εκατ. ευρώ στο “Αντώνης Τρίτσης”»



Νέες εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός, Στέλιος Πέτσας. Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκατόν τριάντα τρία (133) νέα έργα, συνολικού ύψους 313.692.228,29 ευρώ. Πρόκειται για έργα που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα των αξόνων του Προγράμματος, από την αγροτική οδοποιία μέχρι την αξιοποίηση ΑΠΕ για εξοικονόμηση ενέργειας και από την διαχείριση απορριμμάτων μέχρι την ηλεκτροκίνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό πόλεων.

Οι πράξεις αφορούν, μεταξύ άλλων:

Δεκατρία (13) έργα αγροτικής οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 36 εκατ. ευρώ, όπως το έργο για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Καστρί – Ελικοδρόμιο – Άγιος Ιωάννης στον Δήμο Γαύδου, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, το έργο για την ανάπτυξη υπαίθρου στον Δήμο Μήλου, ύψους 6 εκατ. ευρώ, το έργο αγροτικής δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Αγρινίου, ύψους 6 εκατ. ευρώ, καθώς και τα έργα για την αναβάθμιση αγροτικού οδικού δικτύου στον Δήμο Ιητών, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ και για την αναβάθμιση υφιστάμενων αγροτικών οδών στον Δήμο Ηράκλειας, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Είκοσι (20) έργα για την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 48 εκατ. ευρώ, όπως το έργο για την Ενεργειακή αναβάθμιση Η/Μ Εξοπλισμού Αντλιοστασίων Ύδρευσης του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, το έργο που αφορά παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων του Δήμου Αρριανών, ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, το έργο αναβάθμισης- επέκτασης και βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Σπάρτης, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, το έργο που περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την μείωση του ενεργειακού κόστους αντλήσεων πόσιμου νερού στον Δήμο Βόλου, ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, καθώς και τα έργα για την αναβάθμιση υποδομών Η/Μ εξοπλισμού, συστημάτων διαχείρισης και ανάλυσης ενεργειακού προφίλ της ΔΕΥΑ Βόλβης, ύψους 4 εκατ. ευρώ, και για την ενεργειακή αναβάθμιση της ΔΕΥΑ Σκύδρας, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Τριάντα (30) έργα διαχείρισης απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 70 εκατ. ευρώ, όπως οι γωνιές ανακύκλωσης, μεταξύ άλλων, στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ύψους 5,4 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Καλαμαριάς, ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Παύλου Μελά, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Αχαρνών, ύψους 7,7 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Χαλκιδέων, ύψους 5,9 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Αιγάλεω, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, το έργο που αφορά σε δράσεις για τη χωριστή συλλογή και μεταφορά των παραγόμενων αστικών βιοαποβλήτων και δημιουργία έξυπνων και ενεργειακά αυτόνομων γωνιών ανακύκλωσης για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας στον Δήμο Καλλιθέας, ύψους περίπου 4,1 εκατ. ευρώ, το έργο που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης στον Δήμο Κορυδαλλού, ύψους περίπου 2,2 εκατ. ευρώ, καθώς και το έργο για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Γλυφάδας, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.
Τριάντα (30) έργα για δράσεις και υποδομές ηλεκτροκίνησης, προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40 εκατ. ευρώ, όπως οι ολοκληρωμένες δράσεις ηλεκτροκίνησης του Δήμου Παλλήνης, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ και του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων, ύψους 1 εκατ. ευρώ, το έργο που αφορά υποδομές ηλεκτροκίνησης-ηλεκτρικά οχήματα-σταθμούς φόρτισης στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, ύψους 3 εκατ. ευρώ, η προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών φόρτισης στον Δήμο Καρπάθου, ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς και δράσεις ηλεκτροκίνησης στους Δήμους Σύμης και Μεγίστης, ύψους 164 χιλ. και 94 χιλ. ευρώ αντιστοίχως.

Δεκατέσσερα (14) έργα ψηφιακού μετασχηματισμού (smart cities), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 28 εκατ. ευρώ, όπως το έργο για την ψηφιακή έξυπνη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, τα ευφυή ολοκληρωμένα συστήματα για την ψηφιακή σύγκλιση στην πρόβλεψη-πυροπροστασία, προστασία από COVID-19, πολιτική προστασία-ασφάλεια, εκπαίδευση, βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία περιβάλλοντος, πολιτισμό και τουρισμό του Δήμου Σαλαμίνας, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, η διαμόρφωση κέντρου ελέγχου και ενίσχυση κρίσιμων υποδομών για την αντιμετώπιση κινδύνων στον Δήμο Χανίων, ύψους περίπου 1,9 εκατ. ευρώ, το έργο του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας-Πειραιά για το δίκτυο πολιτικής προστασίας, ανάδειξης και ασφάλειας του Όρους Αιγάλεω, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, καθώς και η αναβάθμιση εξοπλισμού και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, δημόσιας υγείας και τουρισμού του Δήμου Σάμης, ύψους 670 χιλ. ευρώ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε:

«Συνεχίζουμε τις εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, που συμβάλλουν στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας.

Από τον Μάρτιο του 2021 και μετά, όταν συνήφθη η σύμβαση ανάμεσα στην ΕΤΕΠ και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για επιδοτούμενο επιτόκιο, επιταχύναμε το Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι και σήμερα, μέσα σε δεκατέσσερις (14) μήνες, έχουμε εντάξει στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” 812 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,352 δισεκατ. ευρώ. Δηλαδή εντάσσουμε από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι και σήμερα, κατά μέσο όρο, 58 έργα συνολικού ύψους 168 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.

Χάρη στον πρωτοφανή αυτόν ρυθμό προόδου του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», πλέον όλοι οι δικαιούχοι Δήμοι της χώρας έχουν ένα τουλάχιστον έργο υψηλής προτεραιότητας ενταγμένο στο Πρόγραμμα, όταν στο ξεκίνημα του Προγράμματος εκατόν εννέα Δήμοι σε όλη τη χώρα δεν είχαν κάποιο έργο ενταγμένο, και πέρυσι τον Μάρτιο ογδόντα πέντε Δήμοι –που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας– δεν είχαν δει κάποια ένταξη. Ειδικότερα, έχουν χρηματοδοτηθεί με ποσό άνω του 60% του πλαφόν τους, Δήμοι που αντιστοιχούν σε συνολικό πληθυσμό 9,2 εκατ. πολιτών, έναντι κάλυψης πληθυσμού μόλις 1 εκατ. πολιτών τον Μάρτιο του 2021.

Η πρόκληση για τους επόμενους μήνες είναι η επιτάχυνση των δημοπρατήσεων και συμβασιοποιήσεων από την μεριά της Αυτοδιοίκησης, ώστε την περίοδο 2022-2023 οι πολίτες να δουν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται μέσα από έργα που αναβαθμίζουν τα δίκτυα και τις υποδομές και συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Για εμάς, καθεμιά από τις Περιφέρειες και καθένας από τους Δήμους της χώρας είναι μια «τοπική Ελλάδα». Και για να ευημερήσει, να προκόψει και να προχωρήσει μπροστά η «μεγάλη Ελλάδα», πρέπει οι «τοπικές Ελλάδες» να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Με αυτό το όραμα συνεχίζουμε».