Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πέτσας: Μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά - Το Πάσχα φέτος πολύ καλύτερο..



Την εκτίμηση ότι η αγορά θα μπορέσει να ανοίξει στα μέσα Μαρτίου και πως το φετινό Πάσχα δε θα έχει καμία σχέση με το περσινό διατύπωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ανέφερε πως «είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι» υποστήριξε.

 Ερωτηθείς για τη φημολογία ότι ο πρωθυπουργός θέλει η αγορά να ανοίξει οπωσδήποτε στις 16 Μαρτίου, ο κ. Πέτσας απάντησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν είναι πολύ κοντά στην αγορά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα την ανοίξει χωρίς μέτρα ασφαλείας. 

«Ακόμα και τώρα βλέπουμε μια πολύ υψηλή κίνηση, ενώ η αγορά είναι κλειστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά. Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες, δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα, θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα. Άρα, τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού σημείωσε πως «είμαστε σε ένα στάδιο που γίνεται αποδεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού και γρήγορα θα έχουμε καλά αποτελέσματα». Όπως επισήμανε, όταν ξεκίνησε πέρυσι η πανδημία, υπήρχε και τότε μια συζήτηση αν θα μπορεί κάποιος να έρχεται στη χώρα για τουριστικούς σκοπούς με κάποιο πιστοποιητικό, δηλαδή να έχει περάσει ένα τεστ και να είναι αρνητικός», ωστόσο «τώρα είναι πολύ πιο ώριμα τα πράγματα» στην Ε.Ε. να καθιερωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

«Πάνω από 25 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και σε μερικούς μήνες θα έχουν φτάσει τα 50-60 εκατ. Γιατί να μην έχουμε μια τέτοια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που με σχετική ασφάλεια μπορούν να ταξιδεύουν κι ένας χώρος σημαντικός όπως είναι του καταλύματος, της εστίασης και του τουρισμού να αρχίσει να αναπνέει τουλάχιστον από την άνοιξη και μετά; Να μπορέσει δηλαδή να υπάρξει μια κινητικότητα με ασφάλεια στην Ευρώπη και από αυτή να επωφεληθούν όλοι» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.