Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πέθανε ο πρώην βουλευτής και ακαδημαϊκός, Ιωάννης Καρακώστας



Ο Ιωάννης Καρακώστας, πρώην βουλευτής αλλά και ακαδημαϊκός, έφυγε πλήρης ημερών χθες, Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022.

Η απώλεια του ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά, στην επιστήμη, στην παιδεία και στη φιλοσοφία, είναι σημαντική, ιδιαίτερα για την Αιτωλοακαρνανία, που αγάπησε και υπηρέτησε με όλες τους της δυνάμεις, αφιερώνοντας σε αυτή και στις δυνατότητες προόδου της ένα μεγάλο μέρος της ζωής και του ίδιου του του εαυτού.

Ηταν για όσους τον γνώριζαν ένας αγέρωχος και ακάματος άνθρωπο και αγωνιστής του πνεύματος. Αγωνιστής και της αλήθειας, την οποία υπηρέτησε και μέσω της έκδοσης της εφημερίδας «Νέος Αγώνας».

Ο Ιωάννης Καρακώστας, του Μιχαήλ και της Φωτεινής, υπήρξε φάρος πολιτικού στοχασμού. Γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Αλευράδα – Βάλτου του Δήμου σήμερα Αμφιλοχίας.

Ως βουλευτής, την περίοδο 1996 – 2000, διακήρυξε την αναγκαιότητα καθιέρωσης πολιτεύματος Άμεσης Δημοκρατίας. Ήταν αυτός που είχε συντάξει το Σχέδιο Συντάγματος των Ενωμένων Πολιτειών Ευρώπης, έχοντας ήδη συλλάβει και διακηρύξει την ιδέα της Ευρωπαϊκής Συμπολιτείας, στα πρότυπα της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Είχε σπουδάσει Νομικά και μαζί φιλοσοφία, δημοσιογραφία, δημοσιολογία, πολιτικές επιστήμες. Κατείχε τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ είχε εξειδίκευση σε προγράμματα Διδασκαλίας και καθηγεσίας σε ΑΕΙ, όπου μάλιστα διετέλεσε καθηγητής Ποινικού και Αστυνομικού Δικαίου, το οποίο ο ίδιος εισήγαγε και καθιέρωσε ως κύριο μάθημα στην Αστυνομική Ακαδημία, με τη διδασκαλία να βασίζεται σε δικά του επιστημονικά – ακαδημαϊκά συγγράμματα.

Στο πολυδιάστατο έργο του ξεχωρίζει επίσης η σύνταξη του καταστατικού της Αμφικτιονίας Οικουμενικού Ελληνισμού, της οποίας διετέλεσε γενικός γραμματέας, ιδρύοντας, μάλιστα Αμφικτιονία και στη Νέα Υόρκη.

Διετέλεσε βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, από το 1996, ενώ στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε το 2008 και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2000, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, με το συνδυασμό της Μελίνας Μερκούρη. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών, και φιλοσοφικών βιβλίων. Ως νομικός διακρίθηκε και στη μάχιμη δικηγορία, στο Πρωτοδικείο Αθηνών.