Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 -

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια στη ΜΕΘ στο «Αττικόν» και τα παράπονα του βουλευτή


Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης σε ηλικά 79 ετών ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου, Δημήτρης.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε περιγράψει, σε δραματικό τόνο, την σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, ενώ είχε εκφράσει και παράπονα για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένειά του στο νοσοκομείο.

Η περιπέτεια του πατέρα του στο «Αττικόν», η απάντηση Γεωργιάδη και οι εξηγήσεις του νοσοκομείου

Στο μεταξύ, αποφασισμένος να αποκαλύψει όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του πατέρα του εμφανίστηκε ο Γιάννης Καλλιάνος. Ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε στο protothema.gr ότι «όλα θα πάρουν τον δρόμο τους και θα βγουν όλα στο φως. Το τι λέει ο κάθε ένας δεν με ενδιαφέρει. Δεν με απασχολεί η γνώμη τρίτων που δεν γνωρίζουν τι συνέβαινε στο δωμάτιο του πατέρα μου. Υπόσχομαι ότι όλα θα βγουν και τότε θα καταλάβουν ποιος έχει δίκιο. Διότι έχω στοιχεία που αποδεικνύουν την αλήθεια».  Η παραπάνω δήλωση του κ. Καλλιάνου είναι ένα μήνυμα προς όλους εκείνους, όπως λέει, που χωρίς να γνωρίζουν τι συνέβη στο δωμάτιο που βρισκόταν ο πατέρας του μέχρι να μεταφερθεί στην εντατική κάνουν δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση. 

Η περιπέτεια του πατέρα του Καλλιάνου για να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ του «Αττικόν»

 

Όλα ξεκίνησαν με το βίντεο που ανήρτησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, στο οποίο περιγράφει την περιπέτεια υγείας του πατέρα του, Δημήτρη, αφήνοντας αιχμές για την αντιμετώπισή του σε συγκεκριμένο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ακούγοντας κανείς το βίντεο, τού δημιουργούνται ερωτήματα σε σχέση με τη μεταχείριση του ασθενή και τυχόν αδιαφορία από το ιατρικό προσωπικό. Τόσο, όμως, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος όσο και ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τοποθετούμενοι για το περιστατικό, διαβεβαιώνουν πως ακολουθήθηκε κατά γράμμα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ισχύει για κάθε ασθενή του ΕΣΥ.

Η βασική ένσταση της οικογένειας και αιτία της έντασης που αποτυπώνεται στο βίντεο είναι η παραμονή του 79χρονου εκτός ΜΕΘ για ημέρες, με τον γνωστό μετεωρολόγο να αφήνει να εννοηθεί ότι εάν είχε μπει νωρίτερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πιθανόν η υγεία του να έβαινε βελτιούμενη.

Όλα ξεκίνησαν την Τρίτη όταν ο Γιάννης Καλλιάνος δημοσιοποίησε ένα βίντεο. Σε αυτό, με δάκρυα στα μάτια κατηγόρησε γιατρούς του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται εδώ και ημέρες ο πατέρας του ότι δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία στη φροντίδα του. Μάλιστα, αναφέρεται ευθέως στον γιατρό που χειρούργησε τον Δημήτρη Καλλιάνο για το διαβητικό πόδι, καθώς και άλλους γιατρούς του νοσοκομείου, οι οποίοι υποστήριζαν πως ο ασθενής πάει καλά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βίντεο, ενώ έπαθε ανακοπή και τελικά εισήχθη σε ΜΕΘ. «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν ακριβά», λέει συγκεκριμένα.

 
 

Όπως έγινε γνωστό, το νοσοκομείο το οποίο μπήκε στο στόχαστρο του βουλευτή της ΝΔ είναι το «Αττικόν». Πριν διακομιστεί σε αυτό ο πατέρας του, είχε μεταφερθεί στην εφημερία του Ασκληπιείου Βούλας, όπου κρίθηκε ότι χρειάζεται μεταφορά σε νοσηλευτικό ίδρυμα με αγγειοχειρουργική κλινική για την αντιμετώπιση βαριάς επιπλοκής από τον σακχαρώδη διαβήτη.

 
Η ενημέρωση από τη διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν», που έβγαλε ανακοίνωση χθες το απόγευμα μετά τη δημοσιότητα που πήραν οι καταγγελίες του γνωστού μετεωρολόγου, αναφέρει ότι ο Δημήτρης Καλλιάνος εισήχθη στην Α’ Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική στις 6/4/2024 λόγω γάγγραινας του άκρου του αριστερού ποδιού.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο, ο ασθενής πάσχει, μεταξύ άλλων, από τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια υπό αιμοκάθαρση, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, βαριά στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και επανειλημμένες διαδερμικές αγγειοπλαστικές στεφανιαίων, κολπική μαρμαρυγή, ανεπάρκεια τριγλώχινας, τοποθέτηση απινιδωτή), πνευμονική ίνωση με κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία και καρκίνο γεννητικών οργάνων.

«Ο ασθενής υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική αντιμετώπιση της γάγγραινας, ενώ τα σύνθετα προϋπάρχοντα προβλήματά του αξιολογήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν εντατικά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες (καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, νεφρολόγοι, λοιμωξιολόγοι). Στις 22/4 ο ασθενής ανέφερε υποκειμενική επιδείνωση, με σταθερά ζωτικά σημεία και εξετάσεις για την κατάσταση του (καλή επικοινωνία, καλή ανταλλαγή αερίων και αυτόματη αναπνοή, σταθερή αιμοδυναμική εικόνα χωρίς υποστήριξη), εικόνα που δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ. Κατά τη διάρκεια της 23/4 παρουσίασε σημεία ήπιας, αλλά επιδεινούμενης ιστικής υποξίας (καλή επικοινωνία και ανταλλαγή αερίων, αλλά ήπια αύξηση του γαλακτικού που την προηγούμενη ημέρα ήταν απόλυτα φυσιολογικό), αξιολογήθηκε από τη ΜΕΘ και αποφασίστηκε η εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στις 18.30. Κατά την προετοιμασία της μεταφοράς ο ασθενής έκανε συγκοπτικό επεισόδιο και διασωληνώθηκε. Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ όπου παραμένει διασωληνωμένος σε βαριά κατάσταση, σε μηχανική υποστήριξη οργάνων και συστημάτων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου «Αττικόν».

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζονται τα εξής: «Η εισαγωγή των ασθενών σε κάθε ΜΕΘ της χώρας γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια και αφού καταγραφούν σε κεντρικά ελεγχόμενη πλατφόρμα του ΕΚΑΒ, κριτήρια τα οποία ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι τις 23/4 δεν πληρούσε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας του ΕΚΑΒ, κανένας μη διασωληνωμένος παθολογικός ασθενής δεν συμπεριλήφθηκε στην πλατφόρμα τον τελευταίο μήνα».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Υπουργού Υγείας, με την οποία ξεκαθάρισε ότι «κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε». Ειδικότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, για την ορθή ενημέρωση του κοινού έγραψε τα εξής:

  • «Α) Η διαδικασία εισόδου ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι διαφανής, σύμφωνα με αυστηρά ιατρικά κριτήρια. Συνεπώς, το Υπουργείο και εγώ προσωπικά δεν αναμειγνυόμαστε -αξιωματικά- σε αυτή την αμιγώς ιατρική διαδικασία.
  • Β) Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας, καθώς η πρόσβαση σε κρεβάτι ΜΕΘ μπορεί να κρίνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη ζωή ή τον θάνατο κάποιου. Έναντι αυτού είμαστε όλοι απολύτως ίσοι. Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι γιατροί με επιστημονικά κριτήρια.
  • Γ) Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ιατρικό μας προσωπικό και στην προκειμένη περίπτωση η νόμιμη διαδικασία και τα νόμιμα κριτήρια έχουν τηρηθεί απολύτως».

 

Στην ανάρτηση του Υπουργού Υγείας απάντησε το βράδυ ο Γιάννης Καλλιάνος, λέγοντας ότι δεν είναι ευθύνη του κ. Γεωργιάδη αλλά της κλινικής. Μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει πως ο αγγειοχειρουργός που χειρούργησε τον πατέρα του υποστήριζε ότι ο ασθενής «πάει υπέροχα». Επίσης, επισημαίνει ότι ο Δημήτρης Καλλιάνος δεν εξετάστηκε ποτέ από επιμελητή άλλης ειδικότητας παρά μόνο από ειδικευόμενους. «Καθηγητής, διοικητής και υποδιοικητής, μου έλεγαν ότι οι εξετάσεις του πατέρα μου ήταν καταπληκτικές, τέλειες, κάτι παραπάνω από καλές δηλαδή. Και μου έλεγαν ότι οι Ιατροί της κλινικής αποφάσισαν ότι ο πατέρας μου πάει καλά».