Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Παυλόπουλος για Γλυπτά του Παρθενώνα:«...σύντομα θα έρθει η ώρα της δικαίωσης»



Με την παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Πανελλήνιας Επιτροπής Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, που συγκροτήθηκε με απόφαση της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.  

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία, ότι πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα της δικαίωσης, δηλαδή της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναφέροντας πως αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος, όχι μόνον νομικά, αλλά και ηθικά - και πως πρέπει όλοι να τον στηρίξουμε. «Ο παγκόσμιος πολιτισμός επιβάλλει την επιστροφή τους», τόνισε.  

Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο έργο του Βρετανού Κόμη Έλγιν, ανέφερε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να παραχωρήσει τα Γλυπτά, δεν είναι ιδιοκτησίας κανενός, είναι της παγκόσμιας κοινότητας. «Η παγκόσμια διανόηση είναι μαζί μας, και κανένας σοβαρός άνθρωπος, κανένας σοβαρός επιστήμονας, δεν στηρίζει την άποψη του Βρετανικού Μουσείου», σημείωσε.


EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 

Ο πρόεδρος της ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Βερβεσός ανέφερε ότι το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, της επανένωσης του «Ναού της Δημοκρατίας», διαφεύγει των στενών συνόρων των εθνικών διεκδικήσεων κι ανάγεται σε οικουμενικό αίτημα προς το σκοπό της ενότητας των εμβληματικών πολιτιστικών αγαθών. «Ασχέτως αν κανείς τάσσεται υπέρ του 'πολιτιστικού εθνικισμού' ή του 'πολιτιστικού διεθνισμού', ένα είναι βέβαιο: Η επανένωση των Γλυπτών, δεν είναι μόνον υπόθεση ελληνική. Είναι υπόθεση παγκόσμια», σημείωσε.  


INTIME NEWS/ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
 

Κλείνοντας, ο κ. Βερβεσός τόνισε: «Όπως και αν έχει το πράγμα, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε την μία και μόνη ιστορική και νομική αλήθεια: ότι στην πραγματικότητα, η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Για εμάς λοιπόν, η διαπραγμάτευση αυτή δεν είναι διαπραγμάτευση συμφερόντων, είναι διαπραγμάτευση αρχών. Γι' αυτό και επιμένουμε στην ανάδειξη και εδραίωση, τόσο της ιστορικής αλήθειας, όσο και της νομικής βασιμότητας των θέσεών μας. Και τούτο είναι εθνική επιταγή».