Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πάρτι στις Εντατικές. Μηδένισε το κοντέρ των ασθενών με κοροναϊό



Ας αρχίσω ίσως με τα πιο ευχάριστα νέα από τότε που εισέβαλε στην χώρα μας ο Covid-19, αυτός ο αόρατος εχθρός, αλλά, όπως αποδείχθηκε στην πορεία όχι ανίκητος. Πέρασαν από τότε περίπου 90 ημέρες και οι ΜΕΘ η μία μετά την άλλη κλείνουν ελλείψει ασθενών: Σήμερα μηδενίσαμε τον αριθμό των ασθενών, μου είπε με εμφανή ανακούφιση η υπεύθυνη της ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου.

Να σημειώσω εδώ ότι στην ΜΕΘ αυτή είχε νοσηλευτεί ο πρώτος ασθενής με συμπτώματα Covid-19 που είχε ταξιδεύσει στους Αγίους Τόπους. Αλλά εάν η ΜΕΘ στο Ρίο έχουν μηδενίσει τους ασθενείς , οι δύο ΜΕΘ του Σωτηρία έκλεισαν εντελώς. Οχι μόνο έκλεισαν αλλά έγινε σ΄αυτές και απολύμανση.

Η καλύτερή μας αμοιβή

Η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αντωνία Κουτσούκου μου εξήγησε ότι ήδη οι δύο ΜΕΘ άρχισαν να λειτουργούν ως κανονικές ΜΕΘ, αντιμετωπίζοντας κάθε είδους επείγοντα περιστατικά εκτός από ασθενείς Covid-19. Ηταν ιδιαίτερα συγκινημένη για δύο λόγους: Πρώτον επειδή από τους 24 βαριά ασθενείς της μίας από τις δύο ΜΕΘ  του νοσοκομείου αναφοράς που ήταν υπεύθυνη, αποσωληνώθηκαν οι 16 και πήραν εξιτήριο. Αυτή  ίσως να είναι  η μεγαλύτερη συγκίνηση που νοιώθει. Αυτοί οι 16 που είχαν νοσηλευτεί διασωληνωμένοι, που πάλεψαν και νίκησαν τον θάνατο, μετά το εξιτήριο που έλαβαν, επέστρεψαν  στο «Σωτηρία» με ευχαριστίες, με συγκινητικά γράμματα και με δωρεές: «Αυτό το «σε εσάς χρωστάμε τη ζωή μας» που ακούγαμε μπορεί να φαίνεται υπερβολικό για πολλούς, αλλά για μας είναι η καλύτερη και η μεγαλύτερη  αμοιβή. Αξία ανεκτίμητη», λέει η κυρία Κουστούκου. Αλλά και στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα….

Οπως μου είπε η καθηγήτρια Εντατικολογίας  Αναστασία Κοτανίδου, εδώ και τρεις εβδομάδες δεν υπήρξε καμία εισαγωγή στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι ασθενείς σ΄αυτές και οι περισσότεροι, λέει, βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας.

Τα crash tests του κορωνοϊού

Τόσο όμως η κυρία Κουτσούκου όσο και η κυρία Κοτανίδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Ο ιός βρίσκεται ακόμα εδώ κυκλοφορεί ανάμεσά μας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», λένε και οι δύο με μια φωνή. Η κυρία Κουτσούκου μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Μου είπε ότι τώρα έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο, στο επίπεδο των…crash tests για τον ιό. Το πρώτο crash test άρχισε με την άρση των μέτρων σε εστιατόρια καφετέριες, παραλίες κτλ. Το δεύτερο με την πτήσεις που ξανάρχισαν (ή που ξαναρχίζουν) και το τρίτο (αυτό ίσως που οι επιστήμονες περιμένουν με περισσότερη αγωνία) είναι με τον τουρισμό.