Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Παρατάθηκε η υποβολή φακέλου τεκμηρίωσης του νέου αναπτυξιακού νόμουΜε στόχο την διευκόλυνση του μεγάλου αριθμού επενδυτών που υπέβαλλαν αίτηση στα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου: «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ενέκριναν την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή φακέλου τεκμηρίωσης. Η νέα προθεσμία είναι η 28η Φεβρουαρίου 2017.

Υπενθυμίζεται από το υπουργείο ότι, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί στον νέο αναπτυξιακό νόμο 821 επενδυτικές προτάσεις. «Αριθμός που ξεπέρασε κατά πολύ τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της ηγεσίας του υπουργείου, ιδίως ως προς τις υποβολές επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα Γενική Επιχειρηματικότητα και Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Αλέξης Χαρίτσης έχουν ήδη ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία αύξησης του προϋπολογισμού των συγκεκριμένων καθεστώτων, προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών, χωρίς να μειωθεί ο προϋπολογισμός των λοιπών καθεστώτων του νόμου.

Οι δύο υπουργοί, χαιρέτισαν την μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών στον νέο αναπτυξιακό νόμο, που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημειώνεται, σε μόλις 4 μήνες λειτουργίας του νέου νόμου υποβλήθηκαν 821 σχέδια ύψους 2,2 δισ. ευρώ, όταν σε 4 χρόνια λειτουργίας του προηγούμενου είχαν υπαχθεί μόλις 1270. Η πλειοψηφία εξ’ αυτών, μάλιστα, είναι στους κρίσιμους τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής.

Οι δύο υπουργοί επισημαίνουν ότι τόσο η πληθώρα τον επενδυτικών σχεδίων, όσο και οι αιτήσεις για φορολογικά κίνητρα και όχι επιδοτήσεις, αποτυπώνουν την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει στην οικονομία για μία ριζικά διαφορετική αναπτυξιακή αντίληψη.

«Με το νέο αναπτυξιακό νόμο, εστιάζουμε στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου προκρίνονταν λίγα μεγάλα σχέδια, κατά κανόνα χαμηλής τεχνολογίας, τώρα ενισχύουμε νέες και υπάρχουσες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα σε τομείς με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα και δημιουργούν πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογράμμισαν οι δύο υπουργοί, κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και εξασφαλίζουμε τους πόρους για την ενίσχυση των υποψήφιων επενδυτών».