Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 -
Ξάστερος ουρανός

8 °C

Σήμερα, 20. Ιανουαρίου 2022

Παράταση από τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα που δεν προλαβαίνει η ΑθήναΒαλίτσες άρχισαν να ετοιμάζουν οι δανειστές για να επιστρέψουν στην Αθήνα. Από μεθαύριο, Τετάρτη θα αρχίσουν να καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα με την έλευση των τεσσάρων επικεφαλής στη χώρα μας.

Στόχος κυβέρνησης και δανειστών είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement – SLA) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Από ότι φαίνεται το κουαρτέτο θα επιδιώξει να συμβεί αυτό, έστω και αν η ελληνική πλευρά δεν θα είναι έτοιμη και δεν θα έχει ολοκληρώσει και τα τελευταία 88 προαπαιτούμενα του τρίτου προγράμματος.

Επειδή χρόνος δεν υπάρχει, στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν μια εξάμηνη παράταση, έως το Δεκέμβριου του 2018, για ορισμένα από τα προαπαιτούμενα μέτρα της τέταρτης αξιολόγησης που δεν θα προλάβει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Στις τηλεδιασκέψεις που γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών φαίνεται ότι «κλειδώνουν» οι μνημονιακές υποχρεώσεις που δεν θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης για νομικούς, τεχνικούς αλλά και πολιτικούς λόγους και θα μεταφερθούν στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα που θα συνοδεύεται με το καθεστώς αυστηρής εποπτείας της οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Χίλτον κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των δανειστών, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια ανοχή από την πλευρά των Ευρωπαίων καθώς επιδιώκουν την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας τις 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των προαπαιτουμένων των οποίων η υλοποίηση έχει προχωρήσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί, εξακολουθεί να μην έχει ξεπεράσει τα 12 περίπου, ενώ πλήρης υλοποίηση έχει πιστοποιηθεί για περίπου πέντε. Παρ’ όλα αυτά, οι θεσμοί ευελπιστούν ότι τις επόμενες μέρες και κυρίως με την επιστροφή τους στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου, θα επισπευσθούν οι διαδικασίες. Εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, η κυβέρνηση θα έχει περιθώριο στη συνέχεια να ολοκληρώσει τα περισσότερα εκκρεμή προαπαιτούμενα έως τις 21 Ιουνίου, προκειμένου να εκταμιευθεί και η τελευταία δόση του δανείου.

Ωστόσο, παρότι όλοι, κυβέρνηση και θεσμοί, διατηρούν ζωντανό τον στόχο της 21ης Ιουνίου, πηγές των θεσμών εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανή η αναβολή της συνολικής συμφωνίας τουλάχιστον μέχρι τις 12 Ιουλίου, που είναι το επόμενο Eurogroup.

Από τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να μεταφερθούν για μετά το τέλος του προγράμματος

Το Κτηματολόγιο. Μια σειρά από τεχνικές δυσκολίες καθιστούν ανέφικτη την υλοποίηση του μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί

Οι τοποθετήσεις γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης του Δημοσίου τομέα.Το μνημόνιο προβλέπει πως η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών επιλογής στελεχών στο Δημόσιο πρέπει έως τον Απρίλιο του 2018 αλλά η ολοκλήρωσή της προβλέπεται ότι θα γίνει στα τέλη του έτους.

Το χρηματιστήριο ενέργειας που θα συμβάλει στην σύζευξη της ελληνικής με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές και θα βάλλει νέους κανόνες στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα. Η διαδικασία έχει μείνει αρκετά πίσω. Αν και η νέα εταιρεία μπορεί να συσταθεί μέχρι τον Ιούνιο θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος για να λειτουργήσει σε πραγματικές συνθήκες η αγορά.

Το καζίνο στο Ελληνικό. Παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αδειοδότηση προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς

Οι ιδιωτικοποιήσεις στον χώρος της ενέργειας ( πώληση του 17% της ΔΕΗ)