Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Το παρασκήνιο από την επίσκεψη Ολάντ: Οι λιμουζίνες, τα κόκκινα χαλιά και η γαλλική μουσική στο Γκάζι!



Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, τα είχε όλα! Αγήματα, μπάντες, παρασημοφορήσεις, «βόλτες» σε κόκκινα χαλιά, δείπνα αλλά και νυχτερινή διασκέδαση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι δείκτες του ρολογιού πλησίαζαν τις δέκα και μισή χτές το βράδυ, όταν λάμβανε τέλος το επίσημο δείπνο που παρέθετε προς τιμήν του προέδρου της Γαλλικής Δημοκράτιας ο Έλληνας ομότιμος του στο μέγαρο της Ηρώδου Αττικού. Ο Φρανσουά Ολάντ συνοδεύομενος από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξέρχονται από το Προεδρικό Μέγαρο και επιβιβάζονται σε μια μαύρη μερσεντές S500. Ταυτόχρονα εκατοντάδες αστυνομικοί διασκορπίζονται σε κεντρικές λεωφόρους της Αθήνα, ενώ άνδρες της τροχαίας αποκλείουν την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους. Ένα κομβόι παρόμοιο με αυτό που συνόδευε τον Φρανσουά Ολάντ από το Ελευθέριος Βενιζέλος προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ξεκινάει αυτή τη φορά από το Προεδρικό Μέγαρο. Η πομπή που αποτελείται από περίπου είκοσι πολυτελή αυτοκίνητα και δεκάδες μηχανές, κινείται με μεγάλες ταχύτητες στην οδό Πανεπιστήμιου και αφού περνάει την πλατεία Ομόνοιας κατευθύνεται πρός την οδό Πειραιώς.

Την ίδια ώρα το Γκάζι έχει μετατραπεί σε μια αστυνομοκρατούμενη περιοχή. Από αρκετή ώρα νωρίτερα άνδρες της ΕΛΑΣ έχουν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία της πλατείας, ενώ γερανοί απομάκρυναν αυτοκίνητα που είχαν σταθμεύσει σε... επικίνδυνα σημεία.

Στις 22:45 η πομπή φτάνει στη οδό Βουτάδων στο Γκάζι και η πολυτελή λιμουζίνα που μεταφέρει το Γάλλο πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό, σταματάει ακριβώς έξω από τo ''Gazarte''. Οι δύο πολιτικοί άνδρες αποβιβάζονται και γρήγορα περνούν την είσοδο του πολυχώρου τέχνης και πολιτισμού. Στο δεύτερο όροφο του κτιρίου η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα έχει προγραμματίσει να προσφέρει μια χαλαρή βραδιά διασκέδασης στο Φρανσούα Ολάντ,στον Αλέξη Τσίπρα και στα μέλη που απαρτίζουν τη γαλλική αποστολή. Η είσοδος είναι απαγορευτική, καθώς στη λίστα περιλαμβάνονται ελάχιστα και εκλεκτά ονόματα.

Από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της πομπής κατεβαίνουν ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό- Μπαλκασέμ, η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν η οποία μέχρι να εισέλθει στο ''Gazarte'' θα ανάψει ένα τσιγάρο και ο γενικός γραμματέας αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Αρλέμ Νεζίρ. Εκτός από στελέχη της Γαλλικής Πρεσβείας, ανάμεσα στον κλειστό κύκλο των προσκεκλήμενων βρίσκεται ο Λάκης Λαζόπουλος, ο έλληνας υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνστνατίνος Τσουκαλάς, η συνθέτης Ελένη Καραινδρου, η ηθοποιός Στεφάνια Γουλιώτη και στενοί συνερατες του Αλέξη Τσίπρα.

Ο δεύτερος όροφος του Gazarte θα πλημμυρίσει από ήχους γαλλικής και τζαζ μουσικής, ενώ αρκετοί από τους καλεσμένους θα γευτούν λευκό κρασί. Ο Φρανσούα Ολάντ μετά από μια ώρα παραμονής στον πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού, θα χαιρετίσει τους παρευρισκόμενους, θα ανανεώσει το ραντεβού με τον έλληνα πρωθυπουργό για σήμερα το πρωί και θα αποχωρίσει με προορισμό το ξενοδοχείο ''Μεγάλη Βρετάνια''. Θα τον ακολουθήσουν όλα τα μέλη της γαλλικής αποστολής, ενώ λίγο πριν επιβιβαστεί στη λιμούζινα δέχτηκε για άλλη μια φορά να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που βρίσκονταν έξω από το ''Gazarte''. Ανέφερε ότι περνάει πολύ καλά στην Ελλάδα, ότι η χώρα μας έχει το στίγμα του πολιτισμού και πως είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα. Ερωτηθείς για τις πολιτικές λιτότητας ο γάλλος πρόεδρος απάντησε: '' Προτεραιότητα μας είναι η ανάπτυξη κι όχι μόνο μέτρα και λιτότητα''.

Περίπου μισή ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 00:15 από το πολυχώρο θα αναχωρίσει και ο έλληνας Πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση και περιορίστηκε μόνο στο να καληνυχτίσει τους δημοσιογράφους.