Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Παναγιωτόπουλος: Κινούνται οι διαδικασίες για τεστ κορονοϊού στους νεοσύλλεκτους



«Έχει ήδη δοθεί εντολή στο ΓΕΕΘΑ, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να καθορισθεί το ακριβές νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι νεοσύλλεκτοι, πριν από την κατάταξή τους, να διενεργούν επιπλέον του προβλεπόμενου ακτινολογικού ελέγχου θώρακα, μοριακό test ανίχνευσης του ιού με την μέθοδο PCR.

Για το εν λόγω προληπτικό μέτρο θα καταβληθεί προσπάθεια να εφαρμοστεί από τις αρχές του επόμενου έτους, δηλαδή από την 2021 Α' ΕΣΣΟ».

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Αναγκαίοι οι μαζικοί έλεγχοι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων», όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

Περαιτέρω, επισήμανε, η διαθεσιμότητα των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής είναι επαρκής, ενώ έχει διασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα διαγνωστικών τεστ για το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) που χρήζει του ανάλογου ελέγχου.

Η προμήθεια των διαγνωστικών τεστ δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των ΕΔ, όπως διευκρίνισε, είναι συνεχής, διαρκώς αυξανόμενη, με στοχευμένη προσέγγιση, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, διενεργείται τακτικά έλεγχος ανίχνευσης της νόσου Covid-19 σε μεγάλο αριθμό του προσωπικού των ΕΔ, σύμφωνα με τις υφιστάμενες κατευθυντήριες οδηγίες και τις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Στο παραπάνω πλαίσιο, επανέλαβε, έχει διατεθεί, από το υπουργείο Οικονομικών, πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για την προμήθεια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού των στρατιωτικών νοσοκομείων, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Τέλος ενημέρωσε ότι το ΥΕΘΑ, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, έγκαιρα, μεθοδικά και συντονισμένα με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ προέβη σε όλα τα απαιτούμενα μέτρα (έκδοση επικαιροποιημένων οδηγιών, απομόνωση θετικών κρουσμάτων, διαχείριση και νοσηλεία των ασθενών) αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα την διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων».