Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Πάγωμα ΦΠΑ στα ακίνητα: Τι κέρδος θα έχουν οι αγοραστές



Θετικό σοκ αναμένεται να προκαλέσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων και κατ’ επέκταση στην οικονομία τα μέτρα αναβολής της καταβολής ΦΠΑ για την αγορά νεόδμητων ακινήτων τα οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Μια από τις πλέον “χτυπημένες” από την κρίση αγορές παίρνει σημαντική ανάσα, αφού μετά το 2006 οπότε επιβλήθηκε φορολογική επιβάρυνση στα νεόδμητα ακίνητα για πρώτη φορά θα μπορεί κανείς να αγοράσει σπίτι εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό κέρδος, ενώ και ο κατασκευαστής απαλλάσσεται από την επιβάρυνση του ΦΠΑ που αποτελούσε “θηλιά”.

Ο Γιάννης Ρεβύθης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας κτηματομεσιτών Ελλάδος ξεκαθάρισε στο newsit.gr ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προς τη θετική κατεύθυνση. «Αλλάζει η ψυχολογία και δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι πια αρχίζει να μειώνεται η φορολογία και το ακίνητο γίνεται πιο προσιτό και στους Έλληνες και στους ξένους» εξηγεί ο κ. Ρεβύθης δηλώνοντας ταυτόχρονα την έκπληξή του για δύο πράγματα.

Έκπληξη οι ελαφρύνσεις από το 2006
«Μας εξέπληξε» λέει, «ότι την ανακοίνωση την έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όχι για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών». Αυτό σημαίνει κατά τον κ. Ρεβύθη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει παροχές και θέλει να τις δώσει ο ίδιος. «Το δεύτερο που μας εκπλήσσει είναι ότι έβαλε στις ελαφρύνεις και τις παλιές άδειες, από το 2006. Δεν πιστεύαμε ότι θα ξεκινήσει τις απαλλαγές από τότε που εφαρμόστηκε το μέτρο» τονίζει.

Click4More «Πάγωμα» ΦΠΑ στις οικοδομές: Ανάσα για την αγορά ακινήτων – Πόσο θα μειωθούν οι τιμές

«Αυτό σημαίνει ότι και τα παλιά νεόδμητα ακίνητα που δεν τα είχαν πωλήσει οι κατασκευαστές θα είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους και ο ανταγωνισμός πλέον θα είναι θεμιτός», σημειώνει ακόμη και προσθέτει ότι ακόμη και όσοι αγοράζουν ακίνητα για να εξασφαλίσουν μια άδεια παραμονής θα στραφούν πλέον σε νεόδμητα και όχι στα παλαιά για τα οποία πλήρωναν μόνο τον φόρο μεταβίβασης.

Πόση θα είναι η μείωση
Πόσο κέρδος θα έχει πρακτικά ένας αγοραστής, από τη στιγμή που θα χρειάζεται να πληρώσει ΦΠΑ 24%. Απαντώντας σχετικά στο newsit.gr ο κ. Ρεβύθης εξηγεί ότι οι τιμές δεν θα έχουν τόσο μεγάλη μείωση.

Για να γίνει πιο κατανοητό δίνει ένα παράδειγμα. «Όταν ένας κατασκευαστής πωλούσε ένα ακίνητο αντί 200.000 ευρώ, όφειλε να κόψει μια δεύτερη απόδειξη ύψους 48.000 ευρώ. Το πόσο το λάμβανε αυτός και το συμψήφιζε με το έργο του. Τώρα λοιπόν ο αγοραστής θα πληρώσει τον φόρο μεταβίβασης ύψους 3%, αλλά δεν θα αγοράσει το ακίνητο 200.000 ευρώ. Θα το αγοράσει πιθανόν 215.000 – 220.000 ευρώ» αναφέρει.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο πλέον κερδισμένος θα είναι ο κατασκευαστής και όχι ο αγοραστής. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ο Γιάννης Ρεβύθης εξηγεί ότι «κερδισμένοι βασικά είναι οι κατασκευαστές που είχαν το απόθεμα που δεν μπορούσαν να πωλήσουν και βέβαια είναι και οι ιδιοκτήτες που αγοράζοντας ένα νέο ακίνητο δεν θα πληρώσουν 24% ΦΠΑ. Θα φανεί ότι πληρώνουν μόνο 3%, δηλαδή μόνο τον φόρο μεταβίβασης, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι λίγο αυξημένη η τιμή του ακινήτου από τον κατασκευαστή».

Ουσιαστικά το κέρδος του αγοραστή θα κυμαίνεται περίπου στο 10%-15% εκτιμά ο κ. Ρεβύθης.