Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022 -

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι σεισμόπληκτοι για τη λήψη επιδομάτωνΠρονοιακό επίδομα 586,94 ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών μετά το σεισμό, επίδομα αποζημίωσης οικοσκευής και επίδομα ενοικίου, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμος Λέσβου παρουσιάζοντας τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι πληγέντες από το σεισμό της 12ης Ιουνίου για να λάβουν τα απαραίτητα επιδόματα.

Ο δήμος θα προχωρήσει άμεσα στην άρση επικινδυνότητας των ετοιμόρροπων κτισμάτων, ενώ η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει ότι προτίθεται να επιδοτήσει τόσο την ανακατασκευή όσο και την επιδιόρθωση των πληγέντων κτισμάτων.

Πρώτες ενέργειες:

Προνοιακό επίδομα 586,94 ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών μετά το σεισμό. Δικαιούχοι είναι όλοι οι πληγέντες από τον σεισμό, οι κύριες κατοικίες των οποίων κρίθηκαν μη κατοικήσιμες από την πρωτοβάθμια επιτροπή. Ειδικά έντυπα έχουν δοθεί ήδη στα ΚΕΠ και στα ειδικά κέντρα που έχουν στηθεί από τον δήμο Λέσβου στις πληγείσες περιοχές καθώς και σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Η διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων από τους δικαιούχους, έχει ήδη ξεκινήσει. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι δικαιούχοι είναι :

έντυπα φορολογικής δήλωσης Ε1 και Ε9 του 2017
φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου λογαριασμού τραπέζης
φωτοτυπία ταυτότητας
βεβαίωση πρωτοβάθμιου ελέγχου από τους μηχανικούς
σχετική αίτηση (παρέχεται από τα γραφεία ΚΕΠ)

Επίδομα αποζημίωσης οικοσκευής. Τα ΚΕΠ και οι δημοτικές ενότητες δέχονται αιτήσεις για το επίδομα αποζημίωσης των οικοσκευών, οι οποίες έχουν καταστραφεί από τον σεισμό. Για τον λόγο αυτό υπάρχει ειδικό έντυπο και οι υπάλληλοι των ΚΕΠ μπορούν να παρέχουν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία. Τα δικαιολογητικά για τις οικοσκευές είναι τα παρακάτω:

συμπληρωμένη αίτηση με υπογραφή του δικαιούχου (αν υποβληθεί από άλλον χρειάζεται εξουσιοδότηση)
δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 (Ε1)
λογαριασμό ΔΕΗ του ακινήτου
δελτίο ταυτότητας δικαιούχου
μισθωτήριο συμβόλαιο ηλεκτρονικά κατατεθειμένο (αν μισθώνεται η κατοικία)
ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού δικαιούχου
αυτοψία πυροσβεστικής υπηρεσίας / πολιτικής προστασίας (εφόσον υπάρχει)
φιλοξενούμενοι σε κατοικία τρίτων που έχει πληγεί πρέπει να προσκομίσουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2015 (Ε1) που να αποδεικνύει τη φιλοξενία

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα οικοσκευής ισχύει έως και τις 10 Αυγούστου. Μετά το πέρας των αιτήσεων, επιτροπή από υπαλλήλους του δήμου Λέσβου θα προχωρήσει σε αυτοψίες για να καθορίσει το ύψος της αποζημίωσης, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό των 5869,41 ευρώ.

Επίδομα ενοικίου: Δικαιούνται όλοι όσοι η κύρια κατοικία τους έχει κριθεί ακατάλληλη σε δεύτερο βαθμό (μετά τον έλεγχο από την δευτεροβάθμια επιτροπή), είτε είναι ενοικιαστές είτε είναι ιδιοκτήτες, και έχει αναδρομική ισχύ. Την επιδότηση ενοικίου δικαιούνται οι πληγέντες, ακόμη και αν φιλοξενούνται ή επιλέξουν να φιλοξενηθούν σε φιλικά η συγγενικά σπίτια, με την προσκόμιση μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης. Η επιδότηση ενοικίου για τους ενοικιαστές πληγέντων κατοικιών, δίνεται για έξι μήνες ενώ για τους ιδιοκτήτες είναι για δύο χρόνια με την δυνατότητα παράτασης έως το πέρας των εργασιών ανακατασκευής. Λόγω της αναδρομικής ισχύς του επιδόματος ενοικίου, θα πρέπει όλοι οι πληγέντες να προβούν άμεσα σε ενέργειες ενοικίασης κατοικιών, ή να μεταφερθούν το ταχύτερο δυνατόν σε φιλικές ή συγγενικές οικίες. Ο δήμος Λέσβου καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής και σίτισης σε καταλύματα των πληγέντων, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Λέσβου, προκειμένου να μην υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και είναι έτοιμος να προκαταβάλει από ίδιους πόρους το εφάπαξ βοήθημα των 586,94 ευρώ. Παράλληλα, από ίδιους πόρους καλύπτει επίσης τη διαμονή και τη σίτιση των δικαιούχων σε καταλύματα μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017.

Επόμενες ενέργειες

Ο δήμος Λέσβου προχωρά άμεσα στην άρση επικινδυνότητας των ετοιμόρροπων κτισμάτων, των οποίων η επικινδυνότητα αφορά κοινόχρηστους χώρους από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, με ειδικά συνεργεία. Οι παρεμβάσεις γίνονται κατόπιν των καταστάσεων που δόθηκαν στον δήμο από τους μηχανικούς του υπουργείου, έπειτα από τις αυτοψίες που έγιναν στα κτίσματα αυτά.

Η άρση επικινδυνότητας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ολοκληρωτική κατεδάφιση κτίσματος, αλλά απομάκρυνση των επικίνδυνων τμημάτων των κατοικιών για την αποφυγή ατυχήματος.

Ανακατασκευή οικιών: Έπειτα από σχετική ανακοίνωση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επιδοτήσει, τόσο την ανακατασκευή όσο και την επιδιόρθωση των πληγέντων κτισμάτων, με ποσό ανά τετραγωνικό επιδοτούμενο κατά 80% από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά 20% μέσω άτοκου στεγαστικού δανείου με ορίζοντα δεκαπενταετίας.

Τα επιδόματα θα χορηγηθούν σε δύο δόσεις: Η πρώτη με την έναρξη του προγράμματος και η δεύτερη αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατεδάφισης και ξεκινήσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανακατασκευή οικιών θα δοθούν στο άμεσο μέλλον.

1061 τα μη κατοικήσιμα κτίσματα στη Λέσβο

Τα 1061 έφτασαν τα μη κατοικήσιμα κτίσματα από τον σεισμό στη Λέσβο μετά και τις σημερινές αυτοψίες που ανέρχονται συνολικά στις 1.875. Από τα 1061 μη κατοικήσιμα κτίσματα, τα 928 αφορούν κατοικίες.

Η διενέργεια των αυτοψιών συνεχίζεται, ενώ ο Δήμος έχει ήδη εργολαβίες για την κατεδάφιση 100 επικίνδυνων σημείων.

Πηγή κειμένου: 

vima