Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ολονύχτια μάχη στην Εύβοια



Στην Εύβοια, για δεύτερο βράδυ συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς, με τα μέτωπα της πυρκαγιάς να είναι τέσσερα στο νησί.

Οι φλόγες πέρασαν από τη Λίμνη Ευβοίας και έκαψαν τεράστιες εκτάσεις δάσους, που ξεπερνούν τα 25.000 στρέμματα, αλλά και σπίτια, ιδιαίτερα στα χωριά Ροβιές και Χρόνια.

Πλέον το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι το βόρειο, εκείνο που κινείται ανεξέλεγκτα, δυτικά από το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ προς τους οικισμούς Μαρούλι και Κούλουρο. Στην Εύβοια επιχειρούν από εδάφους, καθώς τα εναέρια μέσα σταμάτησαν αφότου έπεσε σκοτάδι, 165 πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρα τμήματα και 57 οχήματα.

Η φωτιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, και όπως ανέφερε στο iefimerida.gr στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας «είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της, καίει δάσος με πεύκα, το πιθανότερο είναι να σβήσει μόνη της...».

Η φωτιά καίει παρθένο δάσος στην Εύβοια
Ο απεσταλμένος του iefimerida.gr, Κώστας Καντούνης, αποτύπωσε τις πελώριες φλόγες που «καβαλάνε» το βουνό προς το σημείο εκείνο, με κίνδυνο η φωτιά να φτάσει στις δυτικές ακτές, στο Αιγαίο.

Το δεύτερο μέτωπο, στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες, είναι ένα τεράστιο μέτωπο που έχει σχηματιστεί μετά το χωριό Καλαμούδι και δυτικά από το χωριό Κουρκουλοί που αρχικά κινήθηκε απειλητικά προς τη Μονή του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα.
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Η φωτιά έχει βρει μπροστά της ένα παρθένο δάσος με πεύκα, τα οποία φτάνουν τα 30 και τα 40 μέτρα, το οποίο κατακαίει ακολουθώντας μία πορεία πλέον προς την Ιστιαία. «Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει εκεί. Ίσως είναι το πιο εφιαλτικό μέτωπο» σημείωνε νωρίτερα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Δυστυχώς αφότου έπεσε το φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα σταμάτησαν, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σπανό είναι δύσκολο να πλησιάσουν το σημείο επίγεια μέσα για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία πυρκαγιάς.
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Τα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς στην Εύβοια
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαντουδίου Γ. Τσαπουρνιώτης, τα μέτωπα αυτή τη στιγμή στην Εύβοια είναι τέσσερα:

Το ένα μέτωπο κινείται εντός του οικισμού των Ροβιών και καίει σπίτια, αποθήκες και περιουσίες πολιτών.
Το δεύτερο μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα, δυτικά από το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ προς τους οικισμούς Μαρούλι και Κούλουρο.
Το τρίτο μέτωπο καίει βόρεια των Κουρκουλών με κατεύθυνση προς Δρυμώνα και τέλος,
το τέταρτο μέτωπο, που είναι σε ύφεση βρίσκεται κοντά στο χωριό Δάφνη, απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά.