Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Α/ΓΕΝ στην Κίνα (φωτό)



Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο αρχηγός του ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, στην οποία βρέθηκε το διάστημα από 23 έως 27 Απριλίου έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του, αντιναύαρχου Shen Jinlong People's Liberation Army Navy (PLAN).  

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με έμφαση στους τομείς της ακαδημαϊκής και επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Παράλληλα, η προώθηση του ρόλου της χώρας μας και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού, στην προσπάθεια της στρατηγικής προσέγγισης της Κίνας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Όπως ανακοινώθηκε, η επίσκεψη αποτιμάται ιδιαίτερα θετικά, καθώς συνδράμει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας και προάγει το ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού στην ενάσκηση στρατιωτικής διπλωματίας σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο. 

Ο αρχηγός ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί διάφορες εγκαταστάσεις του κινεζικού Ναυτικού, όπως την έδρα του Βόρειου Στόλου, την Ακαδημία των Υποβρυχίων και την Ναυτική Βάση του Ανατολικού Στόλου.  

Κατά την παραμονή του στο Πεκίνο, ο αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε και με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κίνα, Λεωνίδα Ροκανά.