Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Όλο το σχέδιο για την τρίτη δόση του εμβολίου – Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις ευπαθείς ομάδες



Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με τρίτη δόση σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα σχετικες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν σήμερα από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Νατάσσα Θεοδωρίδου και τον ΓΓ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους σχετικά με το πως θα κλείσουν ραντεβού όσοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Υπενθυμίζεται πως τρίτη δόση θα λάβουν συγκεκριμένα  οι ομάδες υψηλού κινδύνου (μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς κλπ).

Την ίδια ώρα οι συζητήσεις για την αναμνηστική δόση και σε άλλες κατηγορίες έχει ήδη αρχίσει να εξετάζεται τόσο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία αναμένει και την έγκριση από τον EMA, αλλά και από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προκειμένου να είναι όλα έτοιμα όταν ληφθεί το πράσινο φως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον δωθεί το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τότε θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι σε δομές ΑμΕΑ, αλλά και οι ηλικιακές ομάδες που έκαναν πρώτες τον εμβόλιο τον περασμένο χειμώνα, δηλαδή οι άνω των 60 και των 70 ετών.

Στην τελευταία ομάδα το σκεπτικό είναι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες πως μετά την παρέλευση των οκτώ μηνών η αποτελεσματικότητα στα εμβόλια mRNA εξασθενεί.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ συστήνει λοιπόν η ενισχυτική δόση να χορηγείται μόνο σε ευπαθείς ομάδες, ενώ  ζητά ένα μορατόριουμ της χορήγησης τρίτης δόσης ώστε να μπορέσει το 10% των χωρών που δεν έχει καθόλου πρόσβαση στα εμβόλια, να εμβολιαστεί. Και γι αυτόν τον λόγο συστήνει η ενισχυτική δόση να χορηγείται μόνο σε ευπαθείς ομάδες.

Το CDC συστήνει εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων με ενισχυτική δόση. Οι οδηγίες αφορούν μεταμοσχευμένους ασθενείς, αυτούς που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες, ανοσοκατασταλμένους κλπ. Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια.

Για το ίδιο θέμα μίλησε σήμερα στο MEGA και η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου, τονίζοντας πως εκτός από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, και όταν δοθεί το πράσινο φως θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι 70αρηδες.

«Όσον αφορά στις μυοκαρδίτιδες, έχει γίνει μεγάλη φασαρία. Οι μελέτες στην Αμερική δείχνουν ότι η πιθανότητα ήταν 3 με 9 στο εκατομμύριο. Είναι, δηλαδή, μικρή η πιθανότητα. Ενώ οι πιθανότητες αυτές είναι πολύ χαμηλές, ακόμα σημαντικότερο είναι ότι είναι καλοήθους πρόγνωσης. Είναι ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναστέλλουν το εμβόλιο», είπε η κ. Γιαμαρέλλου.