Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οικονόμου: Θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί από Δευτέρα..



«Δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που να συνταγογραφεί μαζικά τεστ. Καμία. Υπάρχουν διάφορα υγειονομικά μοντέλα σε κάθε χώρα. Το βασικό είναι να υπάρχει δυνατότητα στον πληθυσμό να κάνει δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές. Αυτό γίνεται παντού στον κόσμο. Εφόσον είσαι συμπτωματικός ή έχεις επαφή με κρούσμα υπό προϋποθέσεις, γίνεται παραπομπή να εξεταστείς. Τα άλλα είναι παραμύθια που διακινούν ορισμένοι, προκειμένου να δημιουργήσουν σύγχυση στον κόσμο» τόνισε σε συνέντευξή του στον ANT1 o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Έχουν διακινηθεί μια σειρά από μύθοι. Όπως για παράδειγμα, ότι υπάρχουν γιατροί αδιόριστοι, που δεν μπορούν να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προκαλέσαμε πολλές φορές να μας πουν ένα όνομα και ένα επίθετο πνευμονολόγου, αναισθησιολόγου, παθολόγου, που είναι εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας και θέλει να έρθει. Δεν μας είπαν» πρόσθεσε. Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών αφού υπογράμμισε ότι όσοι περιμένουν κατ' οίκον εμβολιασμό ή έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, δεν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, είπε: «Όσοι άνω των 60 έχουν τηρήσει το πνεύμα και το γράμμα της υποχρεωτικότητας δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο. Πρόστιμο θα πληρώσουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως ορίζει η υποχρεωτικότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης είπε ότι η πίεση στο Ε.Σ.Υ. δεν επέτρεψε χαλάρωση των μέτρων αυτή τη στιγμή. «Πήγαμε σε μια επέκταση των μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα θα σταθμίζουμε τα δεδομένα» σημείωσε. Για την λειτουργία των σχολείων υπογράμμισε ότι η πρώτη εβδομάδα κύλησε καλά και ότι τα διαγνωστικά τεστ βοήθησαν να εντοπιστούν κρούσματα, τα οποία δεν θα είχαν εντοπιστεί και θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα με τον κίνδυνο πολύ μεγαλύτερης διασποράς.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ