Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Οικονόμου: Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε στη Νέα Υόρκη τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή



«Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε την παρουσία του  στη Νέα Υόρκη, όπου μίλησε στην 77η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. και είχε σειρά επαφών με ξένους ηγέτες, αλλά και εκπροσώπους της  ομογένειας.

Στην ομιλία του, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα  σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής Κύπρου και έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με επιχειρήματα και τεκμήρια, όπως απαιτεί ο σύγχρονος πολιτικός πολιτισμός, αλλά και η κρισιμότητα των περιστάσεων σε διεθνές επίπεδο. Ανέδειξε τον εποικοδομητικό διεθνή ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και προσέφερε προτάσεις για λύσεις στα μεγάλα σύγχρονα διεθνή αδιέξοδα. Ο Πρωθυπουργός δεν αναλώθηκε σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις, οι οποίες ιστορικά επιτείνουν τα προβλήματα. Η Ελλάδα είναι, πια, μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων, γεγονός που αναβαθμίζει τόσο την πολιτική, όσο και τη γεωστρατηγική μας θέση, επ’ ωφελεία των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τόνισε ότι «δεν πρέπει να πετύχει, όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα».

Ο  Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στη μεταπολεμική Ευρώπη που έχει δεχτεί επίθεση, επισημαίνοντας  ότι «για σχεδόν 50 χρόνια, οι Κύπριοι ζουν σε ένα διαιρεμένο νησί ως αποτέλεσμα της εισβολής και της παράνομης κατοχής» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να μην αγνοήσει τις παράνομες τουρκικές προσπάθειες επιβολής ενός νέου τετελεσμένου στην Κύπρο και τις παραβιάσεις των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου της Κύπρου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών.

Ακόμα είπε πως: «Ο Πρωθυπουργός επισήμανε  ότι η Τουρκία:

-Συνεχίζει να διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και τον Καύκασο.

-Χρησιμοποιεί γλώσσα επιτιθέμενου, απειλώντας ότι «θα έρθει νύχτα».

-Εγείρει ανυπόστατες διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

-Απειλεί την Ελλάδα, ανάγοντας σε casus belli την επέκταση των χωρικών μας υδάτων.

-Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων νησιών, όπως η Χίος και η Ρόδος.

-Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική.

-Επιδίδεται συνεχώς σε εκστρατεία παραπληροφόρησης.

-Επιχειρεί πολλαπλές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα και τον αέρα.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την ειρήνη, αλλά και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην Ουκρανία. Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν».

Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε ταυτόχρονα και στον τουρκικό λαό, τονίζοντας: «Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε ταυτόχρονα την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί τους μετανάστες, ενθαρρύνει και διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα και τόνισε: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για την Τουρκία να συνεργαστεί ενεργά με την Ελλάδα και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης. Άλλωστε, οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται διαρκώς ο Πρόεδρος Erdoğan, φεύγουν από τις τουρκικές ακτές στο φως της ημέρας».

Η αποτελεσματική και στιβαρή διεθνής πολιτική εκπροσώπηση της χώρας είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση που έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στα εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα. Η φωνή της Ελλάδας είναι στις μέρες μας ισχυρή και επιδραστική. Από την πλήρη απαξίωση του 2015 καταφέραμε να φτάσουμε ως εδώ με πολύ μεθοδική και σκληρή προσπάθεια. Και δεν πρέπει να απομειώσουμε το εθνικό μας κεφάλαιο με απερισκεψίες και ασύνετες ενέργειες».

Πέντε ψέματα Τσίπρα σ’ ό,τι αφορά την ενέργεια

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο  ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα έχουν επανέλθει με πολύ μεγάλη ένταση στην ευκολία του ψέματος, αλλά και του ασύστολου λαϊκισμού. Δυστυχώς, η  χώρα μας έζησε αυτή την εμπειρία στη δεκαετία του 2010 και έμαθε από τα παθήματά της. Και δεν πρόκειται, στο ορατό μέλλον, να ξαναπέσει σε αστάθεια και στην περιδίνηση των μαθητευόμενων μάγων της πολιτικής, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ, οικτρά αμετανόητος, συνεχίζει στο δρόμο του ψεύδους και της αερολογίας, υποτιμώντας τόσο τη νοημοσύνη, όσο και την εμπειρία των πολιτών της χώρας μας.

Ειδικότερα, στο ενεργειακό, ενώ οι κρίσεις ακρίβειας είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό, κάποιοι εδώ επιχειρούν να συνεχίζουν να τις εμφανίζουν ως ελληνικό. Ενώ η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα που υιοθετούνται αργότερα από άλλους στην Ευρώπη επειδή είναι επιτυχημένα, κάποιοι προσποιούνται πως δεν τα είδαν και δεν τα άκουσαν. Ενώ οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε απαιτούν υπευθυνότητα, κάποιοι συνεχίζουν να επιμένουν, να βουλιάζουν στην ανευθυνότητα.

Συνεχίζοντας σε αυτό το ρυθμό, τον ίδιο  ρυθμό που να θυμίσω ότι ακολούθησε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  ο  κ. Τσίπρας επιμένει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα,  να ψεύδεται και να υπόσχεται πολιτικές δράσεις που ήδη εφαρμόζονται από την Κυβέρνησή μας. Επαναλαμβάνει, μάλιστα, τα ίδια ψέματα ακόμα και όταν διαψεύδεται από τα επίσημα στοιχεία και τις εκθέσεις ευρωπαϊκών ινστιτούτων, όταν διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Ανάμεσα στα πολλά άλλα, επιμένει σε πέντε ψέματα σε ό,τι αφορά στην ενέργεια:

–Ψέμα πρώτο: Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχει το 2022 διπλασιασμός στις αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Η αλήθεια είναι ότι παρά τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, οι αποκοπές ρεύματος σήμερα είναι λιγότερες από ό,τι την περίοδο της Κυβέρνησής του, που δεν είχαμε ενεργειακή κρίση. Συγκεκριμένα, το 2018 υποβλήθηκαν  522.096 αιτήματα αποκοπών. Το 2019: 399.357. Το 2020 459.965. Το 2021: 405.516. Ενώ μέχρι στιγμής, τα αντίστοιχα αιτήματα για το 2022: 275.494.

–Ψέμα δεύτερο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η Κυβέρνηση ανέχεται και επιδοτεί την αισχροκέρδεια.

Η αλήθεια είναι και πάλι διαφορετική:

-Η Κυβέρνηση επέβαλε -πρώτη σε όλη την Ε.Ε. και μόνη σε τέτοια έκταση- έκτακτη εισφορά 90% στα υπερέσοδα  των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως την 30ή Ιουνίου 2022.

-Έθεσε σε εφαρμογή μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αποδώσει τους 2,5 μήνες για τους οποίους εφαρμόζεται πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία και διαθέτουμε για τη στήριξη των καταναλωτών.

-Επέβαλε, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια τέλη των λογαριασμών ρεύματος, υποχρέωση των παραγωγών να ανακοινώνουν τις τιμές που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα, αλλά και δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο χωρίς πέναλτι.

-Επιβάλλει, επίσης, τέλος 10 ευρώ ανά θερμική Μwh στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

–Ψέμα τρίτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Η αλήθεια είναι ότι η  Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά στα  μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel, είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. καθώς έχει διαθέσει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας το 3,72% του ΑΕΠ της.

–Ψέμα τέταρτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι Ελλάδα έχει την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα ήταν η τρίτη φθηνότερη χώρα σε τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια  στα νοικοκυριά. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και οι Ίβηρες, τα μοντέλα των οποίων συνήθως  εκθειάζει ο κ. Τσίπρας.

–Ψέμα πέμπτο: Σε σχέση με τις κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας.

Η Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισ. ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με τη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την αύξηση των τιμών. Η εταιρία αυτή είχε ήδη λάβει πακέτα στήριξης από τη γερμανική Κυβέρνηση, τα οποία είχε εξαντλήσει, και ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Ο λόγος που κρατικοποιήθηκε ήταν για να μην καταρρεύσει και παρασύρει μαζί της ολόκληρη την αγορά.

Είναι αυτό παρόμοια συνθήκη με την κατάσταση που επικρατεί στη Δ.Ε.Η. σήμερα; Καταρρέει αυτή τη στιγμή η Δ.Ε.Η. και χρειάζεται κάποιου είδους κρατικού bail-out;

Rosneft:  H θυγατρική της ρωσικής Rosneft είναι άλλη μία εταιρεία, η οποία πέρασε υπό κρατικό έλεγχο «για να αντιμετωπιστεί η απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», όπως εξήγησε το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Αυτό έγινε διότι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση ελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι η συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας της εταιρείας κινδύνευε λόγω της μητρικής ρωσικής εταιρείας. Κεντρικοί πάροχοι κρίσιμων υπηρεσιών, προμηθευτές, μεταφορείς, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες πληροφορικής, τράπεζες και πελάτες δεν ήταν πρόθυμοι πλέον να συνεργαστούν με τη Rosneft, ούτε με τα διυλιστήρια στα οποία κατείχε μετοχές.

Είναι αυτή παρόμοια συνθήκη με τη Δ.Ε.Η.; Ελέγχεται η Δ.Ε.Η. από κάποια ρωσική θυγατρική».

Νοσοκομείο Αγία Σοφία

«Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει ένα διαχρονικό και πολύ σοβαρό θέμα, για το οποίο η Κυβέρνηση έχει ήδη πάρει μέτρα για να το λύσει, ξεχνώντας, ή ακόμα χειρότερα, μην γνωρίζοντας καν, πως η Κυβέρνησή του παρέδωσε το 2019 λίστα αναμονής 2.853 χειρουργείων στο ίδιο νοσοκομείο. Και αυτό, χωρίς να έχει μεσολαβήσει τότε πανδημία. Αυτό που ο κ. Τσίπρας ονόμασε «γροθιά στο στομάχι» όταν συνέβαινε επί Πρωθυπουργίας του αναρωτιόμαστε τι ήταν άραγε; Η Κυβέρνηση, για να λύσει το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα, έχει αποφασίσει:

-Πρώτον: Την προκήρυξη θέσεων του Αγία Σοφία για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις κατά προτεραιότητα.

-Δεύτερον: Την ενίσχυση του νοσοκομείου με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης, ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου.

-Τρίτον: Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία τον επανασχεδιασμό του προγραμματισμού, για όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.

Στις μεγάλες δοκιμασίες, σαν και αυτές που περνάμε τώρα σε διάφορους τομείς του οικονομικού και του κοινωνικού μας βίου, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τις προσπεράσουμε εκτός από τη σκληρή δουλειά, αλλά και από την αλήθεια. Αυτά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είναι που μας κάνουν να διαφέρουμε ριζικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον κ. Τσίπρα».

Στο Ηράκλειο της Κρήτης τα  EPP Group Study Days.

«Η χώρα μας φιλοξενεί από αύριο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης τα  EPP Group Study Days. Πρόκειται για την  ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μια συνάντηση μείζονος πολιτικής σημασίας, καθώς σε αυτήν χαράσσεται η στρατηγική για όλο το κοινοβουλευτικό έτος, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από την πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την έναρξη της συνάντησης θα χαιρετήσει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ  παρόντες θα είναι ο Πρόεδρος του Ε.Λ.Κ., Manfred Weber, αλλά και  ο Αντιπρόεδρος του Ε.Λ.Κ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης».

33 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

«Συμπληρώνονται σήμερα 33 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τους φονιάδες της 17 Νοέμβρη.

Δημοσιογράφος με έντονη αντιδικτατορική δράση και μετέπειτα  βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Παύλος Μπακογιάννης πρόσφερε τα μέγιστα στην έμπρακτη εθνική συμφιλίωση. Ο αδόκητος θάνατός του υπήρξε καθοριστικός για την ομόθυμη μετωπική σύγκρουση με την τρομοκρατία. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με τιμή και σεβασμό».