Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οικονόμου για σεισμό στην Κρήτη: Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση



«Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Richter σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κρήτη. Όπως γνωρίζετε υπάρχει ήδη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία. Από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός, η Κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε. Ήδη βρίσκεται στην Κρήτη ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός κ. Τουρνάς και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Θα συντονίσουν τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού. Υπήρξε από την πρώτη στιγμή κινητοποίηση όλων συναρμόδιων Υπουργείων και επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές στη Κρήτη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Μέχρι στιγμής δυστυχώς έχουμε την είδηση για την απώλεια ενός συνανθρώπου μας. Απ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν έχουμε εγκλωβισμένους συμπολίτες μας . Όσοι είχαν εγκλωβιστεί έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και οι υγειονομικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχαν. Αρμόδια κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών ήδη έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους και αν χρειαστεί θα μεταβούν στην Κρήτη και επιπλέον δυνάμεις. Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους- για να συνδράμουν τις τοπικές Αρχές και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών και στην αντιμετώπιση όσων δυσμενών συνεπειών υπάρχουν. Προφανώς θα παρακολουθούμε και τη σεισμική ακολουθία», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. και οι πολυεπίπεδες και βαρυσήμαντες συναντήσεις που είχε με πολιτικούς ηγέτες και σημαίνοντα πρόσωπα της επιχειρηματικότητας και της επιστήμης κατέστησαν σαφές ότι, με τις διεθνείς του επαφές και τη συνεχή του προσπάθεια, ο Πρωθυπουργός έχει καταφέρει να αναβαθμίσει τον πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, υπερασπιζόμενος αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια και τις επιδιώξεις μας σε όλα τα επίπεδα.

Η Ελλάδα -όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός σε εκδήλωση της ομογένειας- είναι σήμερα ισχυρότερη:

-Οικονομικά, καθώς καταγράφει εντυπωσιακούς, για δυτική χώρα ρυθμούς ανάπτυξης.

-Γεωπολιτικά, γιατί «έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών».

-Στρατιωτικά, μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων που προωθούμε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στην ακτινοβολία της Ελλάδας στο εξωτερικό, η οποία συμβάλλει στην περαιτέρω πολιτική μας και οικονομική μας ενίσχυση. Θέλοντας τη χώρα στην παγκόσμια πρωτοπορία για τη σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος, ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε αναλυτικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από βήματος της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε..

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα την ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης υπογραμμίζοντας ότι επενδύουμε 24 δισ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας και δικαίου, είναι ενεργός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων και εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία.

Ξεκαθάρισε -για μια ακόμη φορά- ότι η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας. Κατέστησε ταυτόχρονα απολύτως σαφές ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επανέλαβε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη των προσπαθειών υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι είναι απολύτως απαράδεκτη οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών.

Κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε συναντήσεις με το Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης. Συναντήθηκε, επίσης, με στελέχη της ελληνικής ομογένειας, με τους επικεφαλής των αμερικανο – εβραϊκών οργανώσεων, με επιφανή στελέχη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και με επικεφαλής παγκόσμιων κολοσσών, όπως ο Πρόεδρος της Microsoft Brad Smith και ο Πρόεδρος της Pfizer.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι όπου το μεσημέρι θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, στην έδρα του Οργανισμού. Στις 20:00 ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα εγκαινιάσουν από κοινού την έκθεση: «Παρίσι- Αθήνα η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919» στο Λούβρο. Στη συνέχεια οι 2 ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η. είναι ένα ακόμη βήμα στο δρόμο για την ανάπτυξή της που ακολουθείται από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η Κυβέρνησή μας.

Η επιλογή της αύξησης κεφαλαίου, αντί της πώλησης ποσοστού 17%, που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης, επιτρέπει στη Δ.Ε.Η. να αντλήσει πόρους για την ενίσχυσή της, και όχι έσοδα που θα πήγαιναν στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους.

Όσο κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας η Δ.Ε.Η. έφτασε στα όρια της κατάρρευσης. Το 2018 έγραφε ζημιές 2,8 εκατ. ευρώ ημερησίως. Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει ότι η άντληση κεφαλαίων θα επιτρέψει στη Δ.Ε.Η. να επενδύσει στις Α.Π.Ε., τόσο εντός της χώρας όσο και στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας επαρκές και φθηνό ρεύμα για όλους -και μάλιστα όχι πρόσκαιρα- αλλά σε διάρκεια δεκαετιών. Δέσμιος ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα, αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας και της απεξάρτησής μας από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές, αλλά και γεωστρατηγικές προτεραιότητες στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Το κρίσιμο ερώτημα σε σχέση με τη Δ.Ε.Η. είναι ποια Δ.Ε.Η. θέλουμε. Θέλουμε τη Δ.Ε.Η. της εποχής του κ. Φωτόπουλου ή θέλουμε μια σύγχρονη επιχείρηση η οποία θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που διαμορφώνονται στο χώρο της ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στη γειτονιά μας, αλλά και παγκόσμια.

Το σχέδιο για τη Δ.Ε.Η είναι ένα άλμα στο μέλλον. Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να το κατανοήσει αυτό. Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση εκλέχθηκε για να οδηγήσει τη χώρα με ταχύτητα και ασφάλεια στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης εξασφαλίζοντας ατομικά, συλλογικά την ευημερία των πολιτών, την προκοπή τους και το μέλλον της Πατρίδας. Και το σχέδιο μας για τη Δ.Ε.Η. βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση.

Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Μια ακόμη πρωτοβουλία, που ανανεώνει το νομικό μας οπλοστάσιο και επιτρέπει στο Κράτος Δικαίου να συντονίζει τα βήματά του με την κοινωνία και την εποχή μας. Ύστερα από συστηματική μελέτη και προετοιμασία, καταρτίστηκε και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Διορθώνει -όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός- λάθη του παρελθόντος και αντιμετωπίζει απειλές σε βάρος της ζωής, των ελευθεριών, αλλά και του Περιβάλλοντος.

Με τις προωθούμενες -περισσότερες από 150- αλλαγές, ανάμεσα στα άλλα:

-Αποκαθίστανται αστοχίες του Ποινικού Κώδικα που προέκυψαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

-Αντιμετωπίζονται ως κακουργήματα αδικήματα μείζονος ποινικής απαξίας, που είχαν υποβαθμιστεί με βάση την προηγούμενη διαμόρφωση.

-Καθιερώνονται μεγαλύτερες ποινές για βιασμούς, εμπρησμούς και εγκλήματα που αφορούν ανήλικους. Τα ισόβια γίνονται η μοναδική τιμωρία για αδικήματα όπως οι ανθρωποκτονίες, οι βιασμοί ανηλίκων και οι θανατηφόρες ληστείες.

-Η εκδίκαση αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας αποκτά προτεραιότητα, ενώ οι κατάδικοι για σοβαρά εγκλήματα θα παραμένουν για περισσότερο χρόνο στη φυλακή.

-Εναρμονίζονται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις που ρυθμίζουν δικαιώματα προστασίας των ανηλίκων και ενηλίκων θυμάτων εγκληματικής δραστηριότητας.

-Εναρμονίζεται το νομικό μας οπλοστάσιο με τα βήματα της κοινωνίας και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών για ασφάλεια και δικαιοσύνη.

Οι αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα που βρίσκονται στη διαδικασία της διαβούλευσης επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την αυξημένη ευαισθησία της Κυβέρνησής μας στα κοινωνικά προβλήματα και την τάχιστη ανταπόκρισή της στις απαιτήσεις των καιρών, ώστε αυτά να θεραπεύονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Νομοθετούμε με γνώμονα την αρχή ότι βασικό προαπαιτούμενο του πολιτισμού μας και της ευημερίας μας είναι η Δικαιοσύνη.

Για τη δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης

Ανταποκρινόμενοι στην έμπρακτα αποδεδειγμένη βούληση της φοιτητικής νεολαίας για ασφαλή δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων, προχωρήσαμε στην έκδοση ΚΥΑ που θέτει το πλαίσιο, ώστε να αποκατασταθεί στην πληρότητά της η εκπαιδευτική διαδικασία.

Η έως τώρα εμπειρία από τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων συνιστά έμπρακτη απόδειξη της δυνατότητας δια ζώσης ασφαλούς επαναλειτουργίας και στα Πανεπιστήμια.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η επαναλειτουργία των σχολείων, μέσω του εκτεταμένου αριθμού τεστ και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, έχει περιορίσει αισθητά την κυκλοφορία του ιού στις ηλικιακές ομάδες των μαθητών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Επισημαίνεται ότι ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών:

-Τον Ιούλιο, ήταν 4.324 κρούσματα κατά μέσο όρο.

-Τον Αύγουστο, 4.738 κρούσματα κατά μέσο όρο.

-Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων (13/9 και 19/9) 3.559 κρούσματα με πολύ περισσότερους ελέγχους.

Συνεπώς, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων ο αριθμός κρουσμάτων σε μαθητές ήταν χαμηλότερος από τους αντίστοιχους Ιουλίου και Αυγούστου, μήνες κατά τους οποίους δεν γίνονταν ούτε μαθήματα ούτε μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι.

Στα Πανεπιστήμια έχουμε αποφασίσει οι ανεμβολίαστοι φοιτητές και καθηγητές, να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα rapid ή PCR, αντί των self-test στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Έχουμε επανειλημμένως συγχαρεί την πανεπιστημιακή κοινότητα για τα ποσοστά ρεκόρ στον εμβολιασμό: Οι φοιτητές που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει ξεπερνούν το 75%, τα μέλη του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού είναι εμβολιασμένα σε ποσοστό 87%, ενώ τα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού που έχουν εμβολιαστεί ξεπερνούν το 91%.

Στηριγμένη στα δεδομένα αυτά, ακούγοντας τη βούληση των νέων, διασφαλίζοντας τη διαδικασία, εκφράζουμε την ισχυρή βούλησή μας και παραίνεση για την επαναφορά των Πανεπιστημίων της χώρας στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την σχετική απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με του Πρυτάνεις για την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία για όλη την ακαδημαϊκή χρονιά.