Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Οι γυναίκες της πολιτικής μιλούν για το θέμα του σεξισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης



Με το θέμα του σεξισμού στο χώρο εργασίας, ασχολήθηκε η εκπομπή MEGA Stories με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.

«Ο σεξισμός στην πολιτική ζωή εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο όπως στους άλλους χώρους. Όταν εκφράζεται είναι εύκολο να τον αντιμετωπίσεις. Ο ανείπωτος σεξισμός είναι πιο δύσκολος. Ένα χαμόγελο που δεν μπορείς να αποδείξεις. Μια έκφραση», είπε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή.

«Ο σεξισμός είναι μια καθημερινή πρακτική και είναι εγγεγραμμένος στην καθημερινή συμπεριφορά αλλά και στη γλώσσα μας. Στο υπουργείο, τον πρώτο καιρό είχε έρθει ένας διοικητικός υπάλληλος, υφιστάμενός μου, του ζήτησα αναφορά για τον αριθμό των συντάξεων και μου είπε “κάτσε λίγο να σου εξηγήσω” και στο τέλος μου είπε “μην ασχολείσαι με τα νούμερα”, καθώς είμαι γυναίκα. Αυτό είμαι σίγουρη ότι το ζουν πολλές γυναίκες στη δουλειά τους», είπε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω βιώσει πολλές ιστορίες σεξισμού ή παρενόχλησης. Ήταν και ο υπουργός τότε, ο Ξυνίδης και ο Καστανίδης, με πολύ άσχημο και απαξιωτικό τρόπο απευθύνθηκαν σε εμένα. Ο ένας μίλησε για καλτσοδέτες. Αν δεν μιλάμε, επαναλαμβάνεται αυτή η συμπεριφορά», είπε η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΚΙΝ. ΑΛ.

Στο MEGA Stories μίλησε και η Μάνια Μπικώφ, πρώην διεθνής πολίστρια, που αποκάλυψε ότι έχει δεχτεί παρενόχληση και από πρόσωπο του φιλικού περιβάλλοντος της οικογένειάς της, όταν ήταν 10 ετών.

«Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε με μεγάλη γενναιότητα τη σιωπή της κα αυτό είναι πολύ θετικό. Ο χρόνος που επέλεξε για εμένα δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει το έκανε», είπε η Νόνη Δούνια, βουλευτής της ΝΔ.

«Πρέπει όλοι να σπάσουμε τη σιωπή, και να ξέρουν όλα τα κορίτσια ότι με κάθε τρόπο είμαστε δίπλα τους. Οφείλουμε να καταγγείλουμε τέτοιες συμπεριφορές, αν τις αντιλαμβανόμαστε γύρω μας, ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες και προϋποθέσεις για τέτοιες συμπεριφορές», είπε η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Όσο υπάρχει στην κοινωνία η σεξουαλική βία, θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να κάνουμε τα θύματα να αισθάνονται ότι μπορούν να μιλήσουν και ότι έχουν καταφύγιό τους το νόμο», τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Να μιμηθούν το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου όλες οι γυναίκες, και οι γυναίκες που έχουμε πρόσβαση σε δημόσιο βήμα θα είμαστε στο πλάι τους», είπε η Ραλλία Χρηστίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν η Σοφία Μπεκατώρου αποφάσισε να μιλήσει, ούτε η ίδια δεν καταλάβαινε πόσο σημαντικό ήταν αυτό που έκανε. Εκτός από συγχαρητήρια της οφείλουμε και ένα ευχαριστώ», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα.