Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Oι Γερμανοί μας εκβιάζουν ανοιχτά: «Θέλετε παράταση του ΦΠΑ στα νησιά; - Να σας φορτώσουμε με παράνομους μετανάστες»



Εκβιάζουν ανοιχτά οι Γερμανοί για την παράταση του ΦΠΑ στα νησιά και ζητούν ανταλλάγματα στο.... μεταναστευτικό! "Πάρτε και άλλους παράνομους μετανάστες προκειμένου να πάρει παράταση ο ΦΠΑ" είναι ο εκβιασμός του Βερολίνου.

Από τις γερμανικές Συμπληγάδες θα πρέπει να περάσει η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο και στην Κω καθώς όπως αποκαλύπτουν ευρωπαϊκές πηγές αναζητείται μια νομική φόρμουλα που θα συνδέει τους ειδικούς, χαμηλούς συντελεστές με τη μεταναστευτική κρίση, για να ξεπεραστούν οι ενστάσεις της Μπούντεσνταγκ.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι όντως η ελληνική κυβέρνηση συζητά το θέμα του ΦΠΑ με την Κομισιόν.

 

Σημείωσαν, ωστόσο, ότι η συζήτηση δεν έχει να κάνει με μια απλή παράταση του καθεστώτος αλλά με ένα νέο πλαίσιο, που θα συνδέεται με τις μεταναστευτικές ροές.

Ο σκόπελος είναι οι Γερμανοί, καθώς το έχουν περάσει από τη Βουλή τους κι ως εκ τούτου αναζητείται συμβιβαστική φόρμουλα…

Εξαγγελία Βίτσα για παράταση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά

Σαν «βόμβα» έσκασε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και στις Βρυξέλλες, η εξαγγελία Βίτσα χθες στη Βουλή, περί «χριστουγεννιάτικης» Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για παράταση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Οι δηλώσεις Βίτσα μετατρέπουν το ζήτημα σε μείζον οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ. Και αυτό όχι μόνον γιατί δεν έκανε την εξαγγελία ο Πρωθυπουργός (από την ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο ή προχθές έστω στη Βουλή) αφού ο ίδιος είχε αναλάβει προσωπικά την δέσμευση πριν 6 μήνες ότι δεν αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Ούτε επειδή ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ανέφερε τίποτα στην (επί ένα μήνα σχεδόν) συζήτηση στη Βουλή του Προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει ότι ο ΦΠΑ θα αυξηθεί.

Αλλά κυρίως γιατί ο ίδιος ο κύριος Βίτσας αποκάλυψε ότι «είμαστε σε μια διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή».

Η εξαγγελία Βίτσα προέκυψε σαν απάντηση στην επιμονή βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, να κάνει δεκτή τροπολογία τους σε νομοσχέδιο του υπουργείου του, για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά που έχουν οξύ πρόβλημα λόγω του μεταναστευτικού κύματος.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής την απέρριψε, με το επιχείρημα ότι «σχετικά με την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας, θα έρθει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πριν το τέλος του χρόνου ο τρόπος, που θα παραταθεί στα 5 νησιά το χαμηλό ΦΠΑ. Δεν μπορώ να την πω, γιατί είμαστε σε μία διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή».

«Καραμπόλα» Βίτσα

Σε κάθε περίπτωση, η εξαγγελία Βίτσα ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου –και πάλι- πρόκειται να ανασταλεί η αύξηση ΦΠΑ από 17% σε 24%, στα 5 νησιά του Αιγαίου (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο) προκαλεί πολλαπλώς οικονομική και πολιτική αναστάτωση. Και αυτό γιατί:

1. Φορολογικά, οι τοπικές επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν αν σε 10 μέρες θα ισχύει ΦΠΑ 24% και αν πρέπει να συνεχίσουν ή να σταματήσουν τις προετοιμασίες για μετάβαση στους νέους συντελεστές (προσαρμογή ταμειακών μηχανών, μηχανογραφικών συστημάτων κλπ). Ούτε ο κύριος Βίτσας αποκάλυψε αν η νέα παράταση θα ισχύσει για 6 μήνες ή παραπάνω, όπως προέβλεπε η τροπολογία που απέρριψε.

2. Οικονομικά, δεν πρόλαβε να στεγνώσει η μελάνη που τυπώθηκε ο νέος Προϋπολογισμός (πήρε ΦΕΚ μία ημέρα πριν) και η κυβέρνηση εμφανίζεται να «ξηλώνει το πουλόβερ», πριν καν ξεκινήσει το (προεκλογικό) έτος 2019.

3. Διπλωματικά, και εφόσον «είμαστε σε μία διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή» -όπως κατά λέξη ανέφερε ο κύριος Βίτσας- το οικονομικό επιτελείο δεν θα ήθελε να το δημοσιοποιήσει, εάν το αποτέλεσμα δεν ήταν εξασφαλισμένο και θετικό για την κυβέρνηση. Γιατί αν υπάρχει ο κίνδυνος της απόρριψης, ακυρώνεται το επιχείρημα ότι βγήκαμε από τα Μνημόνια.