Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι διακοπές του Αλέξη Τσίπρα και οι κοινοβουλευτικές μάχες του Φθινοπώρου



Τις καλοκαιρινές του διακοπές απολαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του στην Ισπανία.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει για λίγες μέρες στην Ιβηρική, ενώ θα επισκεφθεί και τη Βαρκελώνη. Μάλιστα δεν αποκλείεται να κάνει και μία στάση στο Καμπ Νόου, την έδρα της Μπαρτσελόνα. Εκτός από το γήπεδο των πρωταθλητών Ισπανίας, η οικογένεια Τσίπρα θα επισκεφθεί και μουσεία.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται για διακοπές, αναμένεται να προετοιμάσει την επόμενη μέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μυαλό του κ. Τσίπρα βρίσκεται η διεξαγωγή συνεδρίου, το οποίο προγραμματίζεται για το 2020. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το καταστατικό αναφέρει πως το τακτικό συνέδριο πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια. Η επιλογή του 2020 έχει συγκεκριμένη στόχευση, καθώς μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για το άνοιγμα του κόμματος και την εγγραφή νέων μελών.

Στην παρούσα φάση φαίνεται πως προκρίνεται και η ιδέα για εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση. Βεβαίως, το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την εκλογή του προέδρου του κόμματος από το συνέδριο και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να επιλυθεί το επόμενο διάστημα για να μην υπάρξουν προσκόμματα.

Επίσης, προβλέπει πως στο συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν μέλη τα οποία έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δίμηνο από την εγγραφή τους στο κόμμα. Εάν προχωρήσει η επιλογή για ανάδειξη της ηγεσίας από ένα ευρύτερο σώμα, δεν αποκλείεται αυτό να γίνει παράλληλα με τις διαδικασίες για εκλογή συνέδρων.

Εκτός από το συνέδριο, ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει στο μυαλό του και τις επόμενες κοινοβουλευτικές μάχες στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι αρχές του φθινοπώρου η κυβέρνηση προσανατολίζεται να φέρει στη Βουλή τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο (μέσα σε αυτές θα περιλαμβάνεται και η ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού).