Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι 14 κρίσιμες προθεσμίες μέχρι το τέλος του έτους



Φορτωμένος με υποχρεώσεις είναι ο Δεκέμβριος για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Εκτός από τους φόρους που θα πρέπει να πληρώσουν για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα περιουσιακά τους στοιχεία πριν από την εκπνοή του 2021 θα πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία, τους δήμους, την Πολεοδομία.

Τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν αναδρομικά αλλά και όσοι εντοπίστηκαν έπειτα από διασταυρώσεις να έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν εισοδήματα θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, όσοι αγοράζουν ή μεταβιβάζουν ακίνητα πρέπει να τρέξουν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στην Εφορία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για να έχουν τη δυνατότητα  να υπογράψουν συμβόλαια με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες έως τις 15 Ιανουαρίου 2022.

Επίσης οι φορολογούμενοι που απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία και θέλουν να καλύψουν τεκμήρια αλλά και κάτοικοι εξωτερικού και κληρονόμοι θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να αποφύγουν τις περιπέτειες με την Εφορία.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και για τους οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για να εξοφλήσουν τα κορωνοχρέη σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

 

Στις τελευταίες εκκρεμότητες της χρονιάς περιλαμβάνονται:

– Αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων: Εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει στη Βουλή διάταξη με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους αποκτούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα να υπογράψουν συμβόλαιο με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες έως τις 15 Ιανουαρίου 2022.

Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», η δήλωση φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής ή δωρεάς να έχει υποβληθεί και να έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει τους φορολογουμένους ετοιμάζεται να ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty για να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών.

– Εισοδήματα παλαιότερων ετών. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2020 αναδρομικά ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 τροποποιητικές δηλώσεις.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2020, για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020.

Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022.

 Αδήλωτα αναδρομικά: Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έπειτα από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ εντοπίστηκαν να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ’ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό ραβασάκι έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται χιλιάδες συνταξιούχοι που εντοπίστηκαν έπειτα από ελέγχους της ΑΑΔΕ να μην έχουν δηλώσει ποσά που εισέπραξαν από το εξωτερικό.

– Αδήλωτα τετραγωνικά: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αποκάλυψη των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων στους δήμους θα μείνει ανοιχτή έως την τελευταία ημέρα του έτους αν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων πιέζουν να δοθεί τρίμηνη παράταση.

– Επίδομα θέρμανσης: Για να εισπράξουν τα νοικοκυριά το επίδομα θέρμανσης των 100-750 ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση έως τις 15 Δεκεμβρίου. Ηδη έχουν υποβληθεί πάνω από 750.000 αιτήσεις.

– Αυθαίρετα: Η προθεσμία για τακτοποίηση αυθαιρέτων με μεγάλες αυθαιρεσίες (αυθαίρετα που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5) λήγει κανονικά αύριο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθεί παράταση.

– Γονικές παροχές. Φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Ωστόσο, οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2021.

– Δηλώσεις από κληρονόμους. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2020. Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

– Αλλαγή κατοικίας. Οσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Πηγή κειμένου: 

in.gr