Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ο βραβευμένος Έλληνας παιδίατρος με την παγκόσμια δράση



Ο Δρ. Βασίλειος Φάνος είναι καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Cagliari, στην Ιταλία, και Διευθυντής της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Νεογνών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της ίδιας πόλης. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική και στη Νεογνολογία στο Πανεπιστήμιο της Βερόνα, όπου και εργάστηκε για δύο δεκαετίες.

Γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου του 1957, στην πόλη Μπολόνια της Ιταλίας. Η σταδιοδρομία του στην Ιατρική ξεκίνησε το 1976. Πήρε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (MD) το 1982, έπειτα από έξι χρόνια σπουδών και εκπαίδευσης στην Ιατρική και Χειρουργική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάντοβα.

 

 

Από το 1981 έως το 1983 έκανε την ειδίκευσή του στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Βερόνα, ενώ από το 1983 έως το 1989, με χρηματοδότηση την οποία είχε κερδίσει, πραγματοποίησε έρευνα σε μεταβολικές ασθένειες και στη νεογνολογία στο Πανεπιστήμιο Παιδιατρικής Κλινικής της Βερόνας.

Ο Δρ. Φάνος ολοκλήρωσε, επίσης, μεταπτυχιακά προγράμματα στην Παιδιατρική, στη Νεογνική Παθολογία και Εντατική Φροντίδα και την Οργάνωση Υγείας του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βερόνας.

 

 

Από το 1989 έως το 1994, o Δρ. Βασίλειος Φάνος εργάστηκε ως βοηθός γιατρός στο Παιδιατρικό Κλινικό Πανεπιστήμιο της Βερόνας και στη συνέχεια από το 1994 έως το 2003 εργάστηκε ως γιατρός στο Παιδιατρικό Κλινικό Πανεπιστήμιο, στην ίδια πόλη. Από το 2003 είναι Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και του Νεογνικού Παθολογο-ανατομικού Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο του Cagliari. Είναι, επίσης, Διευθυντής της Παιδιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Cagliari.

Είναι Πρόεδρος των Εθνικών Παιδιατρικών Επιτροπών για τη Διαχείριση Κινδύνου της Ιταλικής Εταιρείας Παιδιατρικής, Μέλος της Επιτροπής Εμβολίων, της Επιτροπή Πανδημίας και της  Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας της Σαρδηνίας, και του Μητρώου Καρκίνων.

 

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 500 επιστημονικές εργασίες, έχει συγγράψει 17 βιβλία νεογνολογίας και είναι συντονιστής και ιδρυτής του περιοδικού της παιδιατρικής και εξατομικευμένης νεογνικής ιατρικής.

 

 

Ο Δρ. Φάνος έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε περισσότερα από 300 συνέδρια, εκ των οποίων τα 115 ήταν διεθνή, συμπεριλαμβανομένων αρκετών διαλέξεων, ενώ σε πολλά από αυτά ήταν και Πρόεδρος. Έχει υπάρξει διοργανωτής περισσότερων από 60 συνεδρίων και εργαστηρίων, διεθνών και εθνικών, μεταξύ των οποίων ένα διεθνές σεμινάριο στο κέντρο Ettore Majorana στο Erice, 2 παγκόσμια συνέδρια περιγεννητικής ιατρικής, 10 εθνικά συνέδρια της ιταλικής νεογνολογικής κοινωνίας. Από το 2004 είναι ο διοργανωτής του ετήσιου Διεθνούς Εργαστηρίου Νεογνολογίας στο Cagliari της Ιταλίας.

Έχει επίσης αρθρογραφήσει σε περισσότερα από 40 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Lancet, PLoS One, Acta Pediatrica, Pediatric Research, Πρόοδος στη γενετική μηχανική, Journal of Pediatrics, American Journal of Perinatology, Βιολογία Νεογνών, Βιοανάλυση, Κυτοκίνες, Κλινική Φαρμακευτική Έρευνα, Κλινική Chimica Acta, Critical Care Medicine, Journal of Chemotherapy, Journal of Pediatric Endocrinology and Metabolism, Διεθνές Περιοδικό Ανοσοπαθολογίας και Φαρμακολογίας, Περιοδικό Ενδοκρινολογικής Έρευνας, Κλινική, Περιοδικό Παιδιατρικής Λοιμωτικής Νόσου και το Περιοδικό Παιδιατρικής Βιοχημείας.

 

 

Είναι συντάκτης του περιοδικού Journal of Pediatric and Neonatal Individualized Medicine και Διευθυντής του περιοδικού της Παιδιατρικής και νεογνικής εξατομικευμένης ιατρικής. Επίσης, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε ακόμα 10 περιοδικά, συμπεριλαμβανομένου του περιοδικού της Χημειοθεραπείας, του World Journal Μαιευτικής και Γυναικολογίας, της Εφημερίδας της Μητρικής Εμβρυϊκής Νεογνικής Ιατρικής, του World Journal of Clinical Pediatrics, του Frontiers of Pathology, του Frontiers in Neonatology, του Journal of Urology & Research, και του Austin Journal Παιδιατρικής.

Ακόμα, έχει στο ενεργητικό του 96 συνεργασίες στη μεταβολομική, σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον, το Κέιμπριτζ, το Πόρτο, η Λισαβόνα, το Μάαστριχτ, η Ουτρέχτη, η Άγκυρα, το Άμστερνταμ, η Λυών, η Θεσσαλονίκη και πολλά άλλα διεθνή και εθνικά κέντρα.

Ο Δρ. Βασίλειος Φάνος, ένας κορυφαίος και διακεκριμένος επιστήμονας, γιατρός και καθηγητής έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο στο εθνικό ιταλικό συνέδριο εργαστηριακής ιατρικής, με το πρώτο βραβείο στην Αθήνα, στη συνάντηση αναζωογόνησης, και επίσης με το πρώτο βραβείο αφίσας στο American Association for Clinical Chemistry (AACC) στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, το 2016.

Πηγή: www.ellines.com