Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο «Νεκροθάφτης των Φτωχών» της Θεσσαλονίκης..



Ο Γιάννης Γκουσμπουνάρης δεν είναι ένας κλασικός νεκροθάφτης, απ’ αυτούς που όταν σε βλέπουν παίρνουν ένα καταθλιπτικό ύφος νομίζοντας ότι είσαι συγγενής νεκρού. Χαμογελάει, είναι αεικίνητος και στην «πιάτσα» των γραφείων τελετών είναι γνωστό ότι αναλαμβάνει τις κηδείες των φτωχών. Δωρεάν, καθώς οι συγγενείς τους, όταν βρίσκονται και εάν υπάρχουν, αρνούνται να αναλάβουν τα έξοδα της κηδείας επειδή δεν έχουν χρήματα. Άλλωστε η πιο… φτηνή κηδεία, σίγουρα ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, χωρίς λουλούδια και τα συναφή.

Τον βρήκαμε στο καινούργιο γραφείο τελετών του, μικρότερο από το προηγούμενο, στην οδό Ολύμπου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί μεγάλωσε και ο ίδιος, γόνος οικογένειας νεκροθαφτών. «Ήταν ο θείος μου, ο νονός μου, απ’ αυτούς το έμαθα, είμαι από μικρός σε γραφεία τελετών, από το 2008 έχω το δικό μου», λέει στο VICE. Κρατάει στα χέρια του μία υπεύθυνη δήλωση προς «πάσα χρήση», όπως αναφέρει στο σημείο του παραλήπτη. «Δηλώνω υπεύθυνα ότι αδυνατώ να καλύψω τα έξοδα κηδείας του αδερφού μου Ν. Γ. Δ. κατοίκου Θεσσαλονίκης», γράφει ο δηλών και η υπογραφή του «ταυτοποιείται» για τη γνησιότητά της από τον αξιωματικό υπηρεσίας αστυνομικού τμήματος με μία υπογραφή και μία υπηρεσιακή σφραγίδα.

1565349181350-68592303_368750097358164_2304628967988002816_n
 

Είναι το πρώτο έγγραφο που κινεί τη διαδικασία ταφής ενός άπορου νεκρού, τον οποίο αρνούνται να κηδέψουν λόγω εξόδων οι συγγενείς του. Είναι αυτοί οι νεκροί που όλο το χρόνο γεμίζουν τους νεκροθαλάμους της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης. Εκεί που οι υπεύθυνοι αναζητούν λύσεις, αλλά κολλούν στη γραφειοκρατία. «Αυτή την περίοδο έχουμε έξι σορούς στα ψυγεία», λέει η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Ελένη Ζαγκελίδου. «Το καθένα ψυγείο έχει δύο θέσεις όμως αναγκαζόμαστε και τους βάζουμε δυο – δυο σε κάθε συρτάρι», συμπληρώνει.

1565599647770-_AAV5410
TO ΨΥΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Το πρόβλημα είναι γνωστό, όμως δεν λύνεται. Το μόνο που αντιμετωπίστηκε ήταν η ταχύτητα εκταμίευσης κονδυλίων για τις κηδείες. Δηλαδή το υπουργείο Δικαιοσύνης, δικαιολογεί 300 ευρώ – μεικτά – για κάθε ταφή νεκρού που είναι στα αζήτητα, είτε άγνωστος, είτε χωρίς συγγενείς, είτε με συγγενείς που αρνούνται να τον θάψουν. Όμως δικαιολογεί μόνον επτά ταφές τον χρόνο. Πριν ένα χρόνο οι ιατροδικαστές, λόγω καθυστέρησης εκταμίευσης των κονδυλίων, εκλιπαρούσαν στα νεκροταφεία να χορηγηθούν «θέσεις» για τους άτυχους εγκαταλειμμένους ανθρώπους. Ή αναζητούσαν νεκροταφεία σε χωριά της Θεσσαλονίκης, οι υπεύθυνοι των οποίων δεν είχαν αντίρρηση να τους θάψουν.

1565349210744-_AAV4661
 
«Τα νεκροταφεία δεν επιτρέπουν ούτε να τους βάλουμε σε φέρετρα. Μας λένε “αφού δεν έχουν λεφτά και παραχωρούμε δωρεάν τη θέση, για ποιόν λόγο να έχουν φέρετρα”. Μόνον σε σάκο μας αφήνουν ή σε σεντόνι να βάλουμε τους ανθρώπους για να ταφούν. Διαμαρτύρομαι και τους λέω “δεν είναι δυνατόν να το κάνετε αυτό, άνθρωποι είναι”, αλλά δεν καταλαβαίνουν. Εδώ δεν δέχονται να τους διαβάσουν επειδή δεν έχουν λεφτά, ευτυχώς όμως τους δίνουμε εμείς κανένα ψιλό και το κάνουν», περιγράφει αφοπλιστικά για όσα συμβαίνουν στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων. Περιγράφει μάλιστα περιστατικό στο οποίο δύο νεκροί μαζί, «διαβάστηκαν» κανονικά μέσα σε φέρετρα στην εκκλησία του νεκροταφείου, όμως αργότερα απαιτήθηκε να αφαιρεθούν κατά την ταφή. «Αφού ούτως ή άλλως έχουν… χρησιμοποιηθεί δεν μπορώ να τα κάνω κάτι τους έλεγα, όμως δεν καταλάβαιναν. Με ανάγκασαν και τα έβγαλα, τους θάψαμε μόνο σε σάκους».
 
πηγη Vice