Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα: Οι προσδοκίες της Αθήνας και τα μηνύματα του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα



Μπορεί η ατζέντα της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να αφορά σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα προχωρήσει σε αναφορές στην ένταση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο και στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας που δυναμιτίζουν το κλίμα.

Η διπλή επίσκεψη Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Χανιά είναι ένα καταρχήν ισχυρό μήνυμα ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Διόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι ότι πριν λίγες ημέρες ο κ. Πομπέο είχε βρεθεί στην Κύπρο, επισκέπτεται την Ελλάδα για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το πρόγραμμά του δεν έχει κάποια επίσκεψη στην Άγκυρα.

Η ελληνική πλευρά μετά το διπλωματικό μπαράζ επαφών και κινήσεων προκειμένου να φανεί η τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα, θέλει να λάβει στήριξη από τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.

Η Αθήνα επιθυμεί η επίσκεψη Πομπέο να λειτουργήσει ως προπομπός στρατηγικών αποφάσεων .

Μόνο τυχαία δεν είναι η απόφαση του του αμερικανού ΥΠΕΞ να επισκεφθεί τα Χανιά και στη συγκεκριμένα της βάση της Σούδας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η ενίσχυση της Σούδας ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα συναντηθεί με τον Μάικ Πομπέο, είναι πιθανό να συζητήσεις και για το ενδιαφέρον των Αμερικανών για μία σειρά επενδύσεων.

Η Σούδα και το Ιντσιρλίκ

Η διήμερη επίσκεψη  του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών πάντως, αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση ως σαφής υποστήριξη των θέσεων της Αθήνας, έναντι της Άγκυρας ενώ από την πλευρά της αμερικανικής διπλωματίας τονίζεται το ιστορικά υψηλό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Πρώτος σταθμός του κ. Πομπέο στην Ελλάδα θα είναι η Θεσσαλονίκη. Εκεί θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια ενώ επόμενος σταθμός της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα θα είναι η Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά όπου θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είναι φυσικό το θέμα των διερευνητικών επαφών θα συζητηθεί, αλλά όπως λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρωταρχικός στόχος της επίσκεψης είναι να αναδειχθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας της διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας.

Έχει τη σημασία του ότι ο Μάικ Πομπέο θα βρεθεί τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Κρήτη αντί για την Αθήνα, ενώ την επίσκεψής του στην Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Τουρκία.

Τα μηνύματα των ΗΠΑ

Τα μηνύματα των Αμερικανών είναι δύο: Πρώτον το ενδιαφέρον τους για τη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία για το χώρο των Βαλκανίων.

Κατά δεύτερον δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Πομπέο θα επισκεφτεί και τη βάση της Σούδας καθώς αυτή η επίσκεψη συμπίπτει με τις συζητήσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον για τη μεταφορά της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ.

 

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λίγο μετά τα μεσάνυχτα και σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ, θα βρεθούν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε tweet του, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον, χθες, ο κ. Πομπέο, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «Ξανά στον δρόμο πηγαίνοντας προς την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσουμε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μας και τη σημασία της σταθερής περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτη στάση: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συμμετάσχει, επίσης, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Σούζαν, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Οι τουρκικές προκλήσεις

Η επίσκεψη Πομπέο έρχεται σε μία χρονική  συγκυρία όπου Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες να καθίσουν ξανά στο τραπέζι.

Ωστόσο η Άγκυρα δε χάνει ευκαιρία να δυναμιτίζει το κλίμα, γεγονός που αναμένεται να τεθεί στις συναντήσεις που θα έχει ο αμερικανός ΥΠΕΞ με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στη Θεσσαλονίκη και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά.

Τα τελευταία δύο – τρία 24ωρα υπάρχει μια διαδοχή γεγονότων που δείχνουν συγκεκριμένες προθέσεις και φαινομενικά ένα «διπλό πρόσωπο» από πλευράς του Ταγίπ Ερντογάν.