Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο καιρός τρελάθηκε. Χιόνια στη Βασιλίτσα Γρεβενών. 1.600 κεραυνοί έπεσαν την Τρίτη



Φθινοπωρινό περιγράφεται το σκηνικό του καιρού σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ τα Γρεβενά ζουν μια παρένθεση χειμώνα, καθώς 27 Μαΐου το τοπίο στη Βασιλίτσα είναι χιονισμένο και βυθισμένο στην ομίχλη.

Ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ βρέθηκε στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, το οποίο είναι κλειστό, λόγω καλοκαιριού, αλλά έχει πέσει και χιόνι.

Στη διάρκεια της χθεσινής κακοκαιρίας στην περιοχή σημειώθηκε και σφοδρή χαλαζόπτωση στη Δεσκάτη, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε καλλιέργειες. Ενδεχομένως και σήμερα αναμένεται στο σημείο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την αποτίμησή τους.

Αν και τα χιόνια είναι πολύ συνηθισμένα στην περιοχή η εποχή που χιόνισε κάνει το φαινόμενο σπάνιο. Συμφωνα με τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας τέλη Μαίου είχε να χιονίσει από το 1991.

Χθες σημειώθηκε έντονη χιονόπτωση στην περιοχή του Γυφτόκαμπου Ζαγορίου, ενώ σε πολλές περιοχές της Πρέβεζας, αλλά και στη Δεσκάτη Γρεβενών όπως και στη Χαλκιδική σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση.

Καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση στο ανατολικό Πήλιο την Τρίτη.

Το χαλάζι κάλυψε αγροκτήματα, δρόμους και αυλές, ενώ το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκαν οι καλλιέργειες μήλων και κερασιών.

  Αστάθεια με χαμηλές θερμοκρασίες και σήμερα, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Περισσότεροι από 1.600 κεραυνοί καταγράφηκαν χθες από το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Παρόλο που ο αριθμός των κεραυνών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, το ΕΑΑ-meteo χαρακτηρίζει ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σημειώθηκε κεραυνική δραστηριότητα σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χώρα, με μόνη εξαίρεση περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η αστάθεια θα συνεχιστεί και σήμερα, με βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία, που θα παρουσιάσει νέα μικρή πτώση, δεν θα ξεπεράσει τους 22 έως 24 βαθμούς.

Ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί για ένα ακόμα 24ωρο στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Tv, Κλέαρχο Μαρουσάκη, από το μεσημέρι και μετά σήμερα Τετάρτη (27/5) οι συννεφιές θα πυκνώσουν και θα έχουμε βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Την ίδια στιγμή, τελειωμό δεν έχει το δράμα του συζύγου της άτυχης 50χρονης που χτυπήθηκε από κεραυνό το πρωί της Τρίτης (26.5) στην Σκόπελο και έχασε ακαριαία την ζωή της. Όπως κατήγγειλε στο OPEN ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης, η Αστυνομία του νησιού κάλεσε τον σύζυγο της 50χρονης ασκώντας του για περισσότερη από μισή ώρα ψυχολογική πίεση προκειμένου να αποδεχτεί να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς της γυναίκας του στη Λάρισα για νεκροψία!

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως του εξήγησαν, κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος από την κόρη της θανούσης ότι αυτός έφταιγε για τον... κεραυνό. «Είναι ένας άνθρωπος χαμηλοσυνταξιούχος που παίρνει ίσα-ίσα 450 ευρώ. Ο άνθρωπος δεν έχει ούτε την διάθεση μετά το τραγικό συμβάν, ούτε τα χρήματα για να την μεταφέρει» δήλωσε στο OPEN o δήμαρχος Σκοπέλου. Σύμφωνα με την νομοθεσία σε περιπτώσεις ατυχημάτων επιβάλλεται η νεκροψία προκειμένου να διαπιστωθούν και επίσημα τα αίτια θανάτου.