Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο El-Erian προειδοποιεί: "Προετοιμαστείτε για ακόμη μεγαλύτερη πτώση των μετοχών"



Ο Mohamed El-Erian σε συνέντευξή του στο CNBC εκφράζει την εκτίμηση ότι, με δεδομένο το συνεχιζόμενο selloff σε ολόκληρη τη χρηματιστηριακή υφήλιο, οι μετοχικές αξίες θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο της Allianz το selloff θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί ένας εκ των ακόλουθων στόχων: είτε οι αρχές ελέγχου των αναδυόμενων αγορών εφαρμόσουν μέτρα που θα βάλουν φρένο στην αιμορραγία, είτε οι αποτιμήσεις θα υποχωρήσουν τόσο πολύ ώστε οι αγοραστές θα επανακάμψουν.

Πόσο χαμηλά, όμως, μπορεί να υποχωρήσουν οι μετοχικές αποτιμήσεις; Ο κ. El-Erian είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος: «σαφώς πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Οι μετοχές έχουν «φουσκωθεί» αρκετά, δεν ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη δεδομένα, λόγω της πολιτικής που έχουν ακολουθήσει οι κεντρικές τράπεζες».

Προκειμένου να υπάρξει έστω σταθεροποίηση των αγορών θα πρέπει να ανακοινωθούν μία σειρά ιδιαίτερα θετικών μακροοικονομικών δεδομένων ή να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών, προσθέτει ο κ. El-Erian, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η πτώση των μετοχικών αξιών θα συνεχιστεί.