Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

O απόλυτος οδηγός για το λιανεμπόριο: Ποια μέτρα ισχύουν για τα ψώνια – Οι «παγίδες» των μετακινήσεων



Από σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου, στις 7 το πρωί, τα καταστήματα σήκωσαν και πάλι ρολά και τα σούπερ μάρκετ… έκοψαν κορδέλες για να υποδεχτούν τους καταναλωτές.

Για όσες επιχειρήσεις μείνουν κλειστές τον Απρίλιο, πάντως, θα ανακοινωθεί έκτακτο επίδομα, όπως προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Από σήμερα όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί την αγορά θα στέλνει SMS στο 13032 και θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες. 

Ωστόσο, μπορούμε να στέλνουμε μόνο ένα ημερήσιο μήνυμα.

Σε δεύτερο μήνυμα θα λαμβάνουμε αρνητική απάντηση.

Επισημαίνεται ότι τα πολυκαταστήματα τύπου mall, shop in shop ή outlet θα ανοίξουν μόνο στις περιοχές αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») και όχι στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»). Έτσι, για παράδειγμα, στην Αττική δεν θα είναι ανοιχτά τα malls.

 

Παρακάτω ακολουθεί ένας πρακτικός οδηγός σχετικά με το τι ισχύει για τα ψώνια και τις μετακινήσεις. Φυσικά, όλα αυτά δεν θα εφαρμοστούν στη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη όπου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Γενικές πληροφορίες

► Επιτρέπεται το click inside σε όλα τα εμπορικά καταστήματα;

Ναι, το click inside επιτρέπεται σε όλα τα εμπορικά καταστήματα.

► Έχω χρονικό περιορισμό για τις αγορές μου;

Ναι, υπάρχει ο χρονικός περιορισμός των τριών ωρών ο οποίος περιλαμβάνει και το συνολικό χρόνο μετακίνησης και αλλά και των αγορών.

► Θα πρέπει να έχω κλείσει ραντεβού πριν στείλω το μήνυμα στο 13032;

Ναι, θα πρέπει να έχουμε ζητήσει πρώτα ραντεβού από την επιχείρηση που θέλουμε να επισκεφθούμε και εφόσον έχουμε το επιβεβαιωμένο ραντεβού από την επιχείρηση πριν ξεκινήσουμε για τα ψώνια μας, τότε στέλνουμε μήνυμα στο 13032.

Η διαδικασία

Για τα ψώνια μας, αρχικά, θα πρέπει να κλείνουμε ραντεβού με το κατάστημα ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και να έχουμε αποδεικτικό του ραντεβού από την επιχείρηση είτε με SMS είτε με e-mail το οποίο θα πρέπει να δείξουμε σε περίπτωση ελέγχου μαζί με την ταυτότητά μας ή το διαβατήριο.

Στη συνέχεια στέλνουμε SMS στο 13032, το οποίο δεν χρειάζεται κωδικό, παρά μόνο το ονοματεπώνυμό μας.

Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

* Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και

* Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Ένα sms την ημέρα

Επιτρέπεται ένα μήνυμα την ημέρα στο 13032 με το ονοματεπώνυμό μας χωρίς ωστόσο να μεσολαβούν 24 ώρες μεταξύ των sms. Δηλαδή μπορώ ένα στείλω ένα μήνυμα τη Δευτέρα το απόγευμα και ξανά την Τρίτη το πρωί.

 

► Θέλω να αγοράσω μια ηλεκτρική συσκευή με click away. Μπορώ να πληρώσω με μετρητά;

Όχι οι αγορές με click away μπορούν να γίνουν μόνο μέσω ηλεκτρονικών μέσων (κάρτα, e-banking).

► Έχω κλείσει ραντεβού για αγορά με click inside σε ένα κατάστημα ρούχων. Μπορώ να δοκιμάσω τα ρούχα στο κατάστημα;

Ναι μπορούμε, να δοκιμάσουμε τα ρούχα αλλά η παραμονή μας στο κατάστημα θα πρέπει να προβλέπεται εντός του χρονικού ορίου.

► Μπορώ να αλλάξω το προϊόν που έχω αγοράσει;

Ναι, αλλά και πάλι αυστηρά με ραντεβού.

► Επιτρέπεται η συναλλαγή με μετρητά με την μέθοδο του click inside;

Ναι, η συναλλαγή μπορεί να γίνει με μετρητά με το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο να είναι στα 500 ευρώ.

Tι ισχύει με click away και click inside

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Οι «παγίδες» για τις μετακινήσεις

► Πότε στέλνω μήνυμα στο 13032;

Μήνυμα στέλνω στο 13032 μόνο για αγορές στα καταστήματα λιανικής

► Μπορώ να αλλάξω δήμο με το αυτοκίνητο για να πάρω ρούχα;

Ναι μπορώ να πάω  -Δεν υπάρχει περιορισμός

► Μπορώ να αλλάξω δήμο με το αυτοκίνητο για να κάνω βόλτα ή σωματική άσκηση;

Μπορώ να το κάνω μόνο το Σαββατοκύριακο

► Αν έχω πάει σε άλλο δήμο για να ψωνίσω στα μαγαζιά, μπορώ να πάω και σούπερ μάρκετ εκεί;

Όχι, στο σούπερ μάρκετ μπορούμε να πάμε μόνο στον ίδιο δήμο και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων.