Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ντομπρόβσκις: Είμαστε ανοιχτοί για το αφορολόγητο και για τις συντάξεις



«Η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός. Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων. Η Κομισιόν είναι ανοικτή και εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και (το αφορολόγητο εισόδημα) αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα το υποστηρίξουμε», λέει στο euro2day.gr ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται θετικός και στο θέμα της πρόωρης εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ: «Είμαστε ανοικτοί για αυτή τη λύση. Κατά μία έννοια, είναι σχετικά συνηθισμένη πρακτική στις χώρες που είχαν πρόγραμμα (…) Η Ελλάδα διαθέτει επί του παρόντος αρκετό απόθεμα σε κονδύλια για να αποπληρώσει τα δάνεια και έτσι να μειώσει τα επιτόκια. Η Επιτροπή υποστηρίζει αυτό το βήμα (…) Οι ελληνικές αρχές θα αποφασίσουν μαζί με το ΔΝΤ ποια είναι η καλύτερη πορεία», λέει.

Αντίθετα, μάλλον… ξεκόβει τα όνειρα για νέα διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τονίζει πως χρειάστηκε πολύ μεγάλη διαπραγμάτευση για να αποφασιστούν οι στόχοι και μια συζήτηση για μείωσή τους είναι αυτή τη στιγμή αντιπαραγωγική, καθώς θέτει σε κίνδυνο την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό.

Δεν κρύβει τις «ανησυχίες» που έχει η Επιτροπή σε κάποια θέματα, όπως για παράδειγμα ο νέος νόμος Κατσέλη, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να οδηγήσει «σε περαιτέρω χαλάρωση της πειθαρχίας αποπληρωμής των δανείων».

«Η Ελλάδα επιστρέφει στον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το επόμενο σημείο θα είναι οι αρχές Ιουνίου, με το ανοιξιάτικο πακέτο. Μέχρι τότε, θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια της Ελλάδας και το επόμενο βήμα είναι η δέσμη του φθινοπώρου, όπου η Ελλάδα θα παρουσιάσει το δημοσιονομικό σχέδιο για το 2020», σημειώνει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις και καλεί τα κόμματα να μην… ξεφύγουν στις προεκλογικές εξαγγελίες ενόψει εκλογών.

«Η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στη μετά πρόγραμμα εποχή και υπερβαίνει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα εφαρμόζει μια φιλόδοξη ατζέντα και πρέπει να αναγνωριστεί η προσπάθειά της», λέει επίσης.