Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέοι κανόνες κυκλοφορίας για ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skateboards, ποδήλατα: Κράνος και πρόστιμα έως και 200 ευρώ..



Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το βράδυ της Παρασκευής (20/11) το νομοσχέδιο για τα οχήματα μικροκινητικότητας. Αναλυτικά τι προβλέπει για ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skateboards και αυτοεξισορροπούμενα οχήματα.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (20/11) το νομοσχέδιο για τα οχήματα μικροκινητικότητας, δηλαδή ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skate boards), αυτοεξισορροπούμενα οχήματα (όπως segway), και το οποίο επιβάλει κανόνες κυκλοφορίας και προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα για όσους τους παραβιάζουν.

Η διαδικασία για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα-Μικροκινητικότητα-Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» θα ολοκληρωθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας, ορίζονται τα εξής:

  • Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια, δηλαδή, με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.
  • Τα ΕΠΗΟ, που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλαταΑπαγορεύεται, για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα)

Τα πρόστιμα

 

Σχετικά με τα πρόστιμα, όποιος οδηγός υπερβαίνει την ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ και σε όποιον το θέτει σε κυκλοφορία επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Ο οδηγός ΕΠΗΟ που υπερβαίνει την ταχύτητα των 35 χλμ./ώρα και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 και 200 ευρώ, αντίστοιχα.

Τέλος, όποιος οδηγός ΕΠΗΟ κυκλοφορεί σε οδούς όπου αναπτύσσονται ταχύτητες άνω των 50χλμ./ώρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Υποχρεωτικά με κράνος οι ποδηλάτες και οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων

Επίσης, αναφορικά με τον εξοπλισμό, ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης αυτών των οχημάτων με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ΕΠΗΟ κατ' αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση).

Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ πρέπει υποχρεωτικά να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο!

Τη νύχτα υποχρεούνται να φορούν ορατό αντανακλαστικό εξοπλισμό.

Οι οδηγοί των ποδηλάτων, που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.