Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023 -

Νέες μαρτυρίες για την δολοφονία στο Blue Horizon: «Δεν έγινε καμία προσπάθεια διάσωσης»Νέες καταθέσεις για την δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη, τον οποίο το πλήρωμα του Blue Horizon πέταξε από τον καταπέλτη στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο, έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας.

«Ο νεαρός προσπαθούσε να ανεβεί στο πλοίο και το μέλος του πληρώματος τον έσπρωχνε και τον απωθούσε. Τελικά ο νεαρός έπεσε στην θάλασσα τη στιγμή που το πλοίο είχε ξεκινήσει», ανέφερε στην κατάθεση του στο Λιμενικό αυτόπτης μάρτυρας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεση ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ακόμα: «Ο καταπέλτης σηκωνόταν όσο τα μέλη του πληρώματος τον έσπρωχναν και του φώναζαν ‘φύγε’. Τελικά έπεσε στην θάλασσα και όσο ήταν στο νερό δεν έγινε καμία προσπάθεια για την διάσωση του ενώ δεν βγήκε καμία ανακοίνωση.

 

Τόσο εγώ όσο και άλλοι που ήμασταν στο κατάστρωμα φωνάζαμε να σταματήσει το πλοίο για να σωθεί ο άνθρωπος. Όση ώρα ήμασταν εκεί δεν υπήρχε κανείς στο κατάστρωμα».

«Έξω από το πλοίο υπήρχε και ένα άτομο που έλυσε τους κάβους και έφυγε με το μηχανάκι του. Δεν ήταν μια απλή πτώση. Κάποιοι φταίνε και πρέπει να βρεθούν και να πληρώσουν», υπογράμμισε κλείνοντας την κατάθεση του.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ένας από τους επιβάτης του Blue Horizon υποστήριξε μεταξύ άλλων σε κατάθεσή του ότι «μόλις ο καταπέλτης σηκώθηκε όλος ο κόσμος άρχισε να φωνάζει γιατί ήταν φως φανάρι ότι θα τον έριχναν στο νερό, ακριβώς γιατί το πλοίο είχε ήδη ξεκινήσει. Το αποτέλεσμα ήταν ο νεαρός να πέσει στην θάλασσα», ενώ είπε επίσης ότι παρατήρησε «ότι δεν υπήρχε κάποιος λιμενικό» μέχρι την ώρα που απέπλευσε το πλοίο.

Συγκεκριμένα ανέφερε στην κατάθεσή του: «Την 5 Σεπτεμβρίου 2023 μετέβην με τον γιο μου στο Λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να ταξιδέψουμε στο Ηράκλειο. Επιβιβαστήκαμε στο πλοίο γύρω στις 18:00. Μέχρι την ώρα που θα απέπλεε το πλοίο μπαινοβγαίναμε με τον γιο μου.

Παρατήρησα ότι δεν υπήρχε κάποιος λιμενικό. Γύρω στις 21:00 ενώ βρισκόμουν στο εξωτερικό κατάστρωμα στο πίσω μέρος του πλοίου είδα κάποιους αξιωματικούς από το πλήρωμα. 

 

Μόλις ο καταπέλτης σηκώθηκε όλος ο κόσμος άρχισε να φωνάζει γιατί ήταν φως φανάρι ότι θα τον έριχναν στο νερό, ακριβώς γιατί το πλοίο είχε ήδη ξεκινήσει. Το αποτέλεσμα ήταν ο νεαρός να πέσει στην θάλασσα.».

Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Αυτός με το άσπρο πουκάμισο κοίταζε τον άνθρωπο στην θάλασσα την ώρα που σηκωνόταν ο καταπέλτης και γύρισε την πλάτη του χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια για διάσωση του ατόμου. Γύρισε κανονικά την πλάτη του σαν να έπεσε ένα χαρτί. 

Το πλοίο συνέχισε κανονικά την πορεία του δεν σταμάτησε. Δεν βγήκε καμία ανακοίνωση. Το ταξίδι συνεχίστηκε σαν να μην συνέβη κάτι. Ο κόσμος ήταν έξαλλος. Κάποιοι πήγαν στον καπετάνιο και τους έκλεισε την πόρτα. Κάποια στιγμή το πλοίο σταμάτησε και μετά από λίγο βγήκε ανακοίνωση».

Στην ίδια κατάθεση επισήμανε ότι «τον νεκρό που έπεσε στην θάλασσα πρέπει να τον είχα δει στο πλοίο. Δεν ξέρω για ποιο λόγο βρέθηκε εκτός πλοίου».

«Την 5η/9/2023 και περί ώρα 21:13 ο πλοίαρχος του “Blue Horizon” ανέφερε στην υπηρεσία μας μέσω VHF ότι εντόπισε άνθρωπο στη θάλασσα πλησίον του πλοίου. Αναφέρεται ρητώς ότι δεν δηλώθηκε στην υπηρεσία μας από το ανωτέρω πλοίο οποιαδήποτε εμπλοκή του στο συμβάν και οιασδήποτε μορφής υπαιτιότητά του.

Η υπηρεσία μας άμεσα ενημέρωσε παραπλέοντα πλοία και εμπλεκόμενες υπηρεσίες και προέβη στις προβλεπόμενες ενέργειες με βάση το Μνημόνιο Ενεργειών.

Περί ώρα 21:42 με τηλεφωνική εντολή του κεντρικού λιμενάρχη Πειραιά ενημερώθηκε ο πλοίαρχος του ανωτέρω πλοίου για διακοπή πλου και αναμονή οδηγιών.

Περί ώρα 21:55 η υπηρεσία μας ενημερώθηκε τηλεφωνικά για περισυλλογή ανθρώπου από τη θάλασσα.

 

Περί ώρα 22:01, κατόπιν τηλεφωνικής εντολής από τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά, ενημερώθηκε το ανωτέρω πλοίο για επιστροφή σε Κεντρικό Λιμένα Πειραιά, όπου πρόσδεσε περί ώρα 22:53» ανέφερε στην κατάθεσή του ένας άνδρας του Λιμενικού, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.