Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέα τροπή στην υπόθεση Χέντερσον: Καταπέλτης ο εισαγγελέας – «Νεκρός με τον έναν ή τον άλλον τρόπο»



Αποφασισμένοι να σκοτώσουν τον 23χρονο τουρίστα Μπακαρί Χέντερσον ήταν οι νεαροί που του επιτέθηκαν τον Ιούλιο του 2017 στον Λαγανά Ζακύνθου, σύμφωνα με την έφεση της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας.

 

Στην 30σέλιδη έκθεση εφέσεως που φέρνει σήμερα στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ζητείται να ξανακαθίσουν στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι έπεσαν «στα μαλακά» με την πρόσφατη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που τους επέβαλε ποινές κάθειρξης από 5 έως 15 χρόνια.

Η απόφαση προκάλεσε την οργή των γονιών του θύματος, που με συνεντεύξεις τους σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα υποστήριξαν ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του παιδιού τους κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ελλάδα. Με την έφεση η Εισαγγελία ζητεί να κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού σε ήρεμη ψυχική κατάσταση 6 Σέρβοι κατηγορούμενοι και για απλή συνέργεια ο Ελληνας μπάρμαν που εμπλέκεται στην υπόθεση.

«Προέκυψε ότι το θύμα υπέστη έναν ανηλεή ξυλοδαρμό, που προσομοίαζε με το λεγόμενο λιντσάρισμα», επισημαίνει ο εισαγγελικός λειτουργός, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξή του η τύχη του είχε προδιαγραφεί. «Στο τέλος αυτής (σ.σ.: της καταδίωξης), αν δεν κατόρθωνε να διαφύγει (πράγμα σχεδόν αδύνατο), με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ήταν νεκρός».

«Έσφαλε το δικαστήριο»

Ο εισαγγελέας τονίζει ότι, αν οι δράστες ήθελαν να τιμωρήσουν τον 23χρονο, όπως υποστηρίζουν, θα τον χτυπούσαν σε άλλα σημεία του σώματος και όχι στο κεφάλι.

«Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής και την κατάθεση της ιατροδικαστού Αγγελικής Τζιόλα στο ακροατήριο αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο γεγονός ότι ο στόχος σχεδόν όλων των χτυπημάτων που κατάφεραν στον Μπακαρί Χέντερσον οι κατηγορούμενοι ήταν στο κεφάλι. Οταν δε στοχοποιείται η συγκεκριμένη περιοχή της κεφαλής που επλήγη, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας σαφές ότι μπορεί να επέλθει ο θάνατος του δεχόμενου τα συγκεκριμένα πλήγματα. Για να επέλθει δε εγκεφαλική αιμορραγία, πρέπει τα πλήγματα αυτά να είναι ισχυρά, ενώ αυτός που πλήττει τη συγκεκριμένη περιοχή γνωρίζει ότι μπορεί να επέλθει ο θάνατος. Είναι δε τόσο σαφή, ρητά και κατηγορηματικά όσα υποστήριξε η εμπειρότατη ιατροδικαστής Πατρών, ώστε δεν παραμένει το παραμικρό περιθώριο αιτιολογημένης αμφισβήτησής τους. Συνεπώς, όταν ο δράστης καταφέρει αλλεπάλληλα χτυπήματα στα συγκεκριμένα σημεία που κατηύθυναν τα χτυπήματά τους οι κατηγορούμενοι, τότε είναι απολύτως σαφές ότι επιδιώκει να προκαλέσει με αυτά το θάνατο».

Γι’ αυτούς τους λόγους χαρακτηρίζει εσφαλμένη την απόφαση του δικαστηρίου. «Εσφαλε, λοιπόν, καταφανώς το δικαστήριο που μετέτρεψε την κατηγορία από ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού σε σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη ως προς τους προαναφερόμενους δράστες».

«Με κρύο αίμα»

Ειδική αναφορά γίνεται και στη στάση τους μετά τον ξυλοδαρμό που ο άτυχος Τεξανός τουρίστας βρισκόταν αιμόφυρτος στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις του. «Επιπλέον ο ανθρωποκτόνος σκοπός τους επιβεβαιώνεται και από την ακολουθήσασα του ξυλοδαρμού συμπεριφορά τους, αφού εγκατέλειψαν το θύμα αιμόφυρτο και έφυγαν, αδιαφορώντας για το τι είχε συμβεί, με κρύο αίμα, χωρίς κανείς από αυτούς να ενδιαφερθεί για την περαιτέρω πορεία της υγείας του…».

Εσφαλμένη κρίνεται επίσης η απόφαση του δικαστηρίου για τον Ελληνα μπάρμαν που συμμετείχε στον άγριο ξυλοδαρμό και μετά τη δίκη βγήκε από τη φυλακή. «Περαιτέρω το δικαστήριο έσφαλε και ως προς την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου Γ.Σ. με τη μετατροπή της κατηγορίας του από άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού, που τέλεσαν οι συγκατηγορούμενοί του, Σέρβοι υπήκοοι, σε απλή σωματική βλάβη, ενώ, αν αξιολογούσε ορθά την επιδειχθείσα από αυτόν συμπεριφορά, θα έπρεπε να καταδικάσει αυτόν τουλάχιστον για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, διότι και αυτός, που είχε ήδη συμμερισθεί, πριν αποφασιστεί εντός του μπαρ η καταδίωξη του θύματος, την εκδηλωθείσα εκεί πρόθεση των συγκατηγορουμένων του να τιμωρήσουν το θύμα, τέθηκε και ο ίδιος προθύμως στην καταδίωξη του θύματος…».

Όπως επισημαίνεται, έφτασε πρώτος τον Μπακαρί και τον εμπόδισε να διαφύγει απωθώντας τον με τα χέρια, ενώ συμμετείχε με λακτίσματα στον ξυλοδαρμό. Η πλευρά του μπάρμπαν, ωστόσο, υποστηρίζει ότι και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα έχει την ίδια τύχη. «Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας μετά από μια εξαντλητική αποδεικτική διαδικασία ομόφωνα απήλλαξε των κατηγοριών τον εντολέα μου. Ο εισαγγελέας Εφετών που άσκησε το ένδικο μέσο της εφέσεως δεν συμμετείχε στη διαδικασία και ως εκ τούτου δεν γνωρίζει πτυχές της υπόθεσης που οδήγησαν στο απαλλακτικό αποτέλεσμα. Μετά ταύτα πιστεύω ότι το Εφετείο θα επιφυλάξει την ίδια αντιμετώπιση στον εντολέα μου», λέει στον «Ε.Τ.» ο συνήγορός του, Δημήτρης Γκαβέλας.