Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέα μέτρα – Πώς γίνεται από σήμερα η είσοδος σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες – Τι πρέπει να έχετε μαζί σας



Νέα δεδομένα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, ισχύουν από σήμερα Δευτέρα για την είσοδο στα υποκαταστήματα των τραπεζών και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Τα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο, σήμερα όμως θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στις τράπεζες και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η είσοδος επιτρέπεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ειδάλλως απαιτείται επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών θα πρέπει να προσκομίζουν self test. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία, οι εκκλησίες και τα καταστήματα τροφίμων.

Πώς γίνεται η είσοδος σε τράπεζες – δημόσιο

Ειδικότερα, από σήμερα όσοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν, με φυσική παρουσία, συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα, ή δημόσια υπηρεσία θα πρέπει:

Ως εκ τούτου από τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021, όσοι συναλλασσόμενοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν, με φυσική παρουσία, συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα θα πρέπει:

1. Να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή
2. εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (μοριακού ή rapid) COVID-19.
3. Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (πχ ταυτότητα).
4. Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, διευκρινίζει, σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, ότι θα γίνονται με την διαδικασία που θα καθοριστεί από τις ίδιες τις τράπεζες και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.

Η ΕΕΤ, σημειώνει επίσης ότι η μη συμμόρφωση των συναλλασσομένων προς τα ανωτέρω θα καταγράφεται στο τηρούμενο από τα καταστήματα βιβλίο συμβάντων και θα αναφέρεται αρμοδίως στις αρχές.

 

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα πρέπει να κάνουν δύο rapid test, εβδομαδιαίως για να μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας, υποχρεούνται μέχρι σήμερα 8 Νοεμβρίου να έχουν κάνει το πρώτο από τα δύο test.