Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέα επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης εκνευρίζουν τους δανειστές



Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ενός νέου γύρου αντιπαράθεσης με τους δανειστές της, την ώρα που δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα αρνηθούν να απελευθερώσουν περαιτέρω χρήματα, γράφει σε σημερινό του άρθρο ο Guardian.

«Η Αθήνα έχει εκνευρίσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη εφαρμόζοντας μόνο 2 από τις 15 μεταρρυθμίσεις που ήταν όροι για το πακέτο διάσωσης της περασμένης χρονιάς», τονίζεται χαρακτηριστικά αναφορικά με το δημοσίευμα της Handelsblatt που προκάλεσε αίσθηση τη Δευτέρα.

Αξιωματούχοι της ΕΕ που μίλησαν στη γερμανική εφημερίδα ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, προκαλώντας εκνευρισμό στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, το Eurogroup μπορεί να «μπλοκάρει» την απελευθέρωση των υπόλοιπων χρημάτων της δόσης- έως τώρα έχουν εκταμιευθεί 7,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 10,3 δισ.- έως το τέλος του χρόνου.

Οι πληροφορίες αυτές προέκυψαν μετά από τη δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, μόνο αν αρχίσει να εφαρμόζει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ απαιτούν από την Αθήνα να προχωρήσει τα σχέδια για το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.