Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

ΝΔ: Νέες επαφές Μητσοτάκη. Ποια ονόματα ακούγονται για αντιπροεδρία και Βουλή (Βίντεο)



Τη νέα ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας συγκροτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω εκτεταμένων επαφών με στελέχη, πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς και βουλευτές.

Την Πέμπτη θα συνεδριασει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και ως εκ τούτου, «κλειδώνουν» τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα σημαντικά πόστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας θα προταθεί ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ για τη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου προκρίνεται ο Νίκος Δένδιας.

Για τις άλλες δύο θέσεις ως φαβορί εμφανίζονται ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στον κρίσιμο τομέα της ανασυγκρότησης του κόμματος και της προετοιμασίας του Συνεδρίου κατευθύνεται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πιθανοί αντιπρόεδροι

Διαφορετικές εισηγήσεις για το θέμα των αντιπροέδρων δέχεται ο αρχηγός της ΝΔ. Η πρώτη προβλέπει τον διορισμό 2 αντιπροέδρων, ένας εκ των οποίων θα είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ωστόσο άλλοι επισημαίνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μια τέτοια κινηση είναι πιθανόν να προκαλέσει τριβές και γκρίνια, κάτι που αρχικά θα ήταν καλυτερο να αποφευχθεί.

Μπαράζ επαφών

Μεταξύ όσων είδαν τον νέο πρόεδρο, συγκαταλέγονται η  Όλγα Κεφαλογιάννη που, κατά πληροφορίες, αναλαμβάνει επικεφαλής των τομέων Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ., αρκετοί ακόμη βουλευτές αλλά και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Σ. Ιωαννίδης.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αδελφή του,  Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας  Απόστολος Τζιτζικώστα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το θέμα των αντιπροέδρων.

Τέλος, τις επόμενες ώρες αναμένεται και η συνάντηση Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη, πιθανότατα με πρωτοβουλία του νικητή ως ένδειξη πολιτικής αβροφροσύνης.

Μπακογιάννη: Θα κάνω ό,τι μου πει ο Κυριάκος δεν πρόκειται να διεκδικήσω τίποτα

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε σήμερα για πρώτη φορά στην εκλογή του αδερφού της στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως «θα κάνω ό,τι μου πει ο Κυριάκος δεν πρόκειται να διεκδικήσω τίποτα».

«Ήταν εξαιρετικά δύσκολη η θέση μου κατά την προεκλογική περίοδο» παραδέχτηκε και εξήγησε: «Δήλωσα μεν ότι το αίμα νερό δεν γίνεται αλλά ό,τι και να έκανα, θα δεχόμουν κριτική, γι' αυτό δεν βγήκα μπροστά».

Σχετικά με τις δηλώσεις της, αλλά και την στήριξη που φάνηκε να παρείχε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Με τον Βαγγέλη ξεκινήσαμε μαζί, πορευτήκαμε μαζί, δώσαμε μαζί τη μάχη για τις εθνικές εκλογές και τον εκτιμώ. Δεν είπα ότι στηρίζω τον Μεϊμαράκη, είπα ότι βλέπω νικητή τον Μεϊμαράκη. Αυτό παρεξηγήθηκε. Όπως εκτιμώ επίσης ότι είναι άδικο για τον Μεϊμαράκη, που τον κατηγόρησαν ότι θα συγκυβερνήσει με τον Τσίπρα».

Όσον αφορά στο παρασκήνιο με τον Κώστα Καραμανλή, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή της δεν υπήρξε παρασκήνιο. «Ο Καραμανλής την παραμονή της μεγάλης διαπραγμάτευσης μίλησε με τον Τσίπρα και του είπε "πρόσεχε παιδί μου την Ελλάδα". Ήταν καθήκον του. Ήταν υποχρέωσή του. Όλοι θα το έκαναν».

Τέλος, αναφερόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογράμμισε: «Ο Κυριάκος έκανε μια πολύ καλή προεκλογική εκστρατεία. Δεν μάσησε τα λόγια του. Έχει την αντίληψη του νέου, όχι ηλικιακά, αλλά του νέου προς την πολιτική. Αυτό που λέει "τέλος ο λαϊκισμός" είναι στρατηγική του. Ο κόσμος της Ν.Δ. ήθελε τη στροφή προς το κέντρο κι αυτό ήταν η πρώτη νίκη του κόμματος».

Όσο για τον Άδωνι σχολίασε: «Με τον Άδωνι έχουμε πολλές διαφορές. Όμως ο Άδωνις αισθάνεται δεξιός, εμείς κεντρώοι. Μαζί κάνουμε την Κεντροδεξιά».