Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μια ακόμα θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας για τους θανάτους στην άσφαλτο



Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση με τους περισσότερους θανάτους από συγκρούσεις μεμονωμένων οχημάτων (SVC), αποκάλυψε έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Τα SVC, ή ατυχήματα με ένα μόνον όχημα, αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των θανατηφόρων ατυχημάτων αυτοκινήτων στην ΕΕ από το 2013 έως το 2015, ενώ στην Ελλάδα, την ίδια περίοδο, τα SVC αντιπροσώπευαν το 42% των τροχαίων ατυχημάτων.

Το μέσο ποσοστό θνησιμότητας της Ελλάδας από τα SVC είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, με 34 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους κάθε χρόνο. Επίσης, αναφέρθηκε στην έκθεση ότι οι μοτοσικλετιστές στην Ελλάδα συμμετέχουν στο 35% των θανατηφόρων SVCs, δείχνοντας ότι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν θανατηφόρο ατύχημα κατά την οδήγηση από ότι σε αυτοκίνητα ή φορτηγά.

Η υψηλότερη ηλικιακή ομάδα για τα θανατηφόρα SVC στην Ελλάδα είναι από 18-24 ετών, με κατά μέσο όρο 72 θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπους σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία, την ώρα που ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες 23 χώρες της ΕΕ ήταν 38 θάνατοι ανά εκατομμύριο ανθρώπους.

Άλλες χώρες που ακολούθησαν την Ελλάδα με το υψηλότερο ποσοστό θανατηφόρων SVC, ήταν το Λουξεμβούργο και η Κύπρος με 41%, το Βέλγιο με 38%, η Νορβηγία με 37% και η Γαλλία με 36%.