Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μεγάλη προσοχή: Στα ύψη ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο: «Στο κόκκινο» η Αττική



Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατηγορία «5» – προβλέπεται για σήμερα Σάββατο λόγω καύσωνα σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) προς ενημέρωση των πολιτών.

Η χειρότερη μέρα- σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς- αναμένεται ότι θα είναι η Κυριακή, γι’ αυτό και ολόκληρος ο μηχανισμός είναι σε συναγερμό και πλήρη ετοιμότητα από το πρωί του Σαββάτου ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα και ταχύτατα τυχόν πυρκαγιά, πριν προλάβει να πάρει διαστάσεις.

 

Ο καιρός «πυροδοτεί» κινδύνους

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για σήμερα Σάββατο, προβλέπεται Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

 

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία , κεντρική και νότια Εύβοια)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Ικαρία)

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Περιφέρεια ΠελοποννήσουΠεριφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Δείτε τον χάρτη επικινδυνότητας της πολιτικής προστασίας

 

Γιατί ο καιρός προκαλεί τον συναγερμό για τις πυρκαγιές

Οι παράγοντες που συντελούν στον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, είναι οι παρατεταμένα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τους θερμούς ανέμους που έπνεαν τις προηγούμενες μέρες, η ξηρασία, η χαμηλή υγρασία της φυτοκάλυψης του εδάφους, «αλλά κυρίως οι ισχυροί βόρειοι- βορειοδυτικοί άνεμοι που αναμένονται» όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής.

 

Κλειστό το πάρκο του Σχοινιά

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κλειστό θα παραμείνει σήμερα για τους πολίτες το πάρκο του Σχοινιά, ενώ θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για τη διάρκεια της απαγόρευσης.

 

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για πυρκαγιές

Λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, ενώ, με εντολή του ίδιου ξεκινά Μητροπολιτική Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για τον καθορισμό όλων των λεπτομερειών και οδηγιών που αφορούν στην κινητοποίηση τους το επόμενο τριήμερο. Παράλληλα σε λετουργία τίθεται ο αριθμός 112 για τη δυνατότητα ειδοποίησης των πολιτών στα κινητά τηλέφωνα, αν υπάρξει ανάγκη.

 

Χαρδαλιάς: «Υπευθυνότητα, εγρήγορση, ψυχραιμία»

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα, εγρήγορση και ψυχραιμία, καθώς το επόμενο τριήμερο υπάρχει συναγερμός για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, εξαιτίας του καύσωνα και της ενίσχυσης των ανέμων.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει να περιέλθει σε τέτοια κατάσταση συναγερμού για πυρκαγιές από τις 27 Αυγούστου 2012. Οι ακραίες συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο τριήμερο δημιουργούν μια «εκρηκτική κατάσταση», για αυτό η πρόβλεψη των επιστημόνων για τον βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιές είναι στο ύψιστο βαθμό, δηλαδή κατηγορία 5.