Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μεγαλειώδη συλλαλητήρια ενάντια στο ασφαλιστικό - Κυκλοφοριακό χάος σε όλη την Ελλάδα



Στους δρόμους βγήκαν σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. 

Οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας ήταν ογκώδεις, αφού περισσότερα από 100.000 άτομα συμμετείχαν σε αυτές, ενώ μεγαλειώδεις ήταν και οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκίνησαν το πρωί από την Ομόνοια και την πλατεία Κλαυθμώνος, για να καταλήξουν έξω από τη Βουλή. Ωστόσο η πορεία διαλύθηκε απότομα από επεισόδια που προκλήθηκαν από κουκουλοφόρους στην πλατεία Συντάγματος, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Αυτή την ώρα όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί εκτός από την Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου.

«Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στα ελικόπτερα, Αλέξη, ποιος θα μπει», ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το οποίο πλημμύρισε από διαδηλωτές, καθώς οι σημερινές συγκεντρώσεις είχαν εντυπωσιακή συμμετοχή.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι σύλλογοι εργαζομένων. Είναι πρωτοφανής η μαζική αποχή και των καταστημάτων που έχουν κατεβάσει ρολά. Ποσοστά καθολικής συμμετοχής πλησίασε το κλείσιμο των καταστημάτων στην σημερινή απεργία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.


 
Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα

«Η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής γενικής πανεργατικής απεργίας, τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς, η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών, στέλνουν ένα μήνυμα: Δεν πάει άλλο. Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί αντιλαϊκοί νόμοι», δήλωσε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

«Κλιμακώνουμε, συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη. Με εργατική ενότητα, με την εργατική πρωτοπορία, με κοινωνική λαϊκή συμμαχία όλων των εργαζομένων σε όποιο κλάδο κι αν ανήκουν. Με προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια που μας εκμεταλλεύονται, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που κατρακυλά τη ζωή του εργαζόμενου όλο και πιο κάτω. Για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, για να πάρουμε τις ζωές μας. Καλή επιτυχία, καλή δύναμη σε όλους και όλες» κατέληξε στην δήλωσή του, ο κ. Κουτσούμπας. 

Η Αλέκα Παπαρήγα

Η Αθήνα από νωρίς το πρωί ήταν γεμάτη αστυνομία, ενώ στο Χίλτον έχουν στηθεί κλούβες υπό τον φόβο επεισοδίων. Υπενθυμίζεται ότι στο Χίλτον έχουν καταλύσει οι εκπρόσωποι των δανειστών και πραγματοποιούνται εκεί οι συναντήσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα. 

 

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν, επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και η ΕΣΕΕ (έμποροι) οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστή, τρίτη, συγκέντρωση στην οδό Μητροπόλεως 42 μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η αστυνομική παρουσία με δυνάμεις των ΜΑΤ, μοτοσικλετιστές και κλούβες να βρίσκονται διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας για την αποφυγή επεισοδίων. 

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχουν βενζινοπώλες, οδηγοί ταξί, ναυτικοί, καθηγητές και δάσκαλοι, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνολικά ο επιστημονικός κλάδος, η Ομοσπονδία Φορτηγών αυτοκινητιστών Ελλάδος και οι αγρότες με τα δεκάδες μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.
 
Στην Αθήνα δεν κινούνται καθόλου τα τρόλεϊ, τα τρένα, o Hλεκτρικός (ΗΣΑΠ, γραμμή 1), οι συρμοί  του Προαστιακού και τα ταξί, οι εργαζόμενοι των οποίων πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. 

Το Μετρό λειτουργεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι.

Τα λεωφορεία κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ (το βράδυ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 8 μ.μ.) 

Το Τραμ πραγματοποιεί δρομολόγια από τις 09:00 έως τις 21:00, κυρίως για να εξυπηρετήσει τους διαδηλωτές που θα πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη πορεία των ταξιτζήδων, εμπόρων, επαγγελματιών και βιοτεχνών που ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους έφτασε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οι διαδηλωτές ανάρτησαν ελληνική σημαία στα κάγκελα του υπουργείου και παραμένουν έξω από αυτό, έχοντας αποκλείσει την κυκλοφορία στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου έχουν παραταχθεί και τα αυτοκίνητα που πήραν μέρος στη διαμαρτυρία.

Καθ' οδόν προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης είναι και αγρότες με τρακτέρ. 

Χωρίς αστικά λεωφορεία (κινούνται μόνο ελάχιστα ανά γραμμή με προσωπικό ασφαλείας) και ταξί η Θεσσαλονίκη, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Τα δρομολόγια των γραμμών που θα εξυπηρετούνται με το προσωπικό ασφαλείας, θα εκτελούν το πρώτο δρομολόγιο από 04:45 και το τελευταίο 23:00 περίπου.

Κλειστά είναι επίσης τα εμπορικά και άλλα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη με αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών.