Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Mε τη «βούλα» του ΣτΕ ανοίγει ο δρόμος για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών..



Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός βηματισμός.

Η Ελλάδα, η οποία έχει εφαρμόσει ήδη το μέτρο στους υγειονομικούς κ.α., και πρόσφατα και στους άνω των 60 ετών, εφόσον η πανδημία συνεχίσει να αφήνει ισχυρό αποτύπωμα σε διασωληνώσεις και θανάτους, φέρεται έτοιμη να προχωρήσει στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» δηλώνει η κυβέρνηση, τονίζοντας πάντως ότι … «είναι το ύστατο μέτρο». Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο… Εφόσον απαιτηθεί, να εφαρμόσει το μέτρο είτε και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, είτε το ηλικιακό όριο να κατέβει από τα 60 έτη που ισχύει σήμερα, ενδεχομένως στα 50.

Ο δρόμος πάντως άνοιξε και είναι… «ελεύθερος» με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με μία απόφαση «σταθμό» έκρινε ότι οι επίμαχες αποφάσεις της κυβέρνησης για υγειονομικούς, Πυροσβεστικό Σώμα (ΕΜΑΚ), και άλλες κατηγορίες είναι συνταγματικές…

Η απόφαση αποτελεί δικαστικό προηγούμενο για επέκταση του μέτρου σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων και σε πληθυσμιακές ομάδες με ηλικιακά κριτήρια .Το σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου βασίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες που, όπως σημειώνεται, προστατεύονται με τον εμβολιασμό: τη δημόσια υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Το ΣτΕ έκρινε ότι υποχωρούν όλα τα συνταγματικά εμπόδια που θα μπορούσαν να τεθούν κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, καθώς τα προστατευόμενα αυτά αγαθά, είναι υπέρτατα και η όποια στάθμιση μπορεί να γίνει με άλλα αγαθά, δεν μπορεί παρά να τα αναδείξει ως ύψιστα.

Έτσι κλείνει το κεφάλαιο των αμφισβητήσεων και η απόφαση αποτελεί «διαβατήριο» στα χέρια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, εφόσον το κρίνει αναγκαίο.