Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Με τη διαδικασία του επείγοντος τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση



Με τη διαδικασία του επείγοντος και  μέχρι τις 14 Ιουνίου θα έχει έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή όλες υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την ολοκλήρωση της Τετάρτης αξιολόγησης ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. 

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες ενόψει της 21 Ιουνίου θα είναι σε ένα νόμο και όχι σε σπασμένα νομοσχέδια.

Όχι εκλογές μέσα στο 2018

Η δεύτερη είδηση που έδωσε ο κ. Βούτσης είναι ότι αποκλείονται εκλογές εντός του 2018 όπως είπε χαρακτηριστικά διότι σε κάθε περίπτωση δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν εντός του 18 οι διαδικασίες για την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρόεδρος στις Βουλής ανέφερε ότι στο κοινοβούλιο θα λειτουργήσουν φέτος τρία εικοσαήμερα θερινά τμήματα τα οποία θε ξεκινήσουν στις 16 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου ενώ η Βούλη θα διακόψει τις εργασίες της για δύο με τρεις εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο.

Δεν ψηφίζεται συμφωνία με τα Σκόπια σε θερινό τμήμα

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των θερινών τμημάτων δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφιστούν σημαντικά νομοσχέδια για τα οποία απαιτείται η συνεδρίαση της ολομέλειας. « Δεν πρόκειται προφανώς να περάσει οτιδήποτε δεν προβλέπεται από το σύνταγμα ή τον κανονισμό της Βουλης. Οτιδήποτε θεωρείτε σοβαρό από πλευράς νομοθετικής και αφορα ή στο Σύνταγμα ή σε διεθνείς κυρώσεις ή οτιδήποτε άλλο θα είναι μέχρι τις 15 Ιουλίου ή από 1ης Οκτωβρίου και μετά».

Άρα ο πρόεδρος της Βουλής άφησε να εννοηθεί ότι σε καμία περίπτωση μια ενδεχόμενη συμφωνία για το θέμα των Σκοπίων δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει σε θερινό τμήμα.

Πριν τα θερινά ο Κλεισθένης και το σπάσιμο της Β Αθήνας

Ως προς το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση δηλαδή τον περίφημο Κλεισθένης αλλά και το νομοσχέδιο για το σπάσιμο της Β Αθήνας ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι αυτά θα έρθουν πριν από τις 16 Ιουλίου με βάση τις τοποθετήσεις και τις δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη. «Εγώ περιμένω να συζητηθεί ο Κλεισθένης και τα συμπαραμαρτούντα πριν το κλείσιμο της ολομέλειας αλλά αυτό έχει σχέση και με την κυβέρνηση μπορεί να πει όχι το συζητάμε ξανά το σκεφτόμαστε πάλι».

Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος

Όσον αφορά την εναρκτήρια συνεδρίαση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Βούτσης ανέφερε πως δεν θεωρεί πιθανή την έναρξη της μέχρι τις 16 Ιουλίου άρα η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει από αρχές Οκτωβρίου και μετά.