Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Με θερμομέτρηση και μέτρα επέστρεψαν στα σχολεία οι μαθητές



Υπό αυστηρά μέτρα προστασίας και εν μέσω ανησυχίας για επέλαση του τρίτου κύματος και στη χώρα μας επέστρεψαν στα σχολεία τους οι μαθητές των Γυμνασίων όλης της χώρας καθώς και των Λυκείων στις μη «κόκκινες» περιοχές.

Μετά από ένα «διάλειμμα» δυόμιση μηνών, η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνεχίζει τη λειτουργία της μεταβαίνοντας από την τηλεκπαίδευση στις σχολικές αίθουσες.

Εξαίρεση αποτελούν οι μαθητές των λυκείων στις κόκκινες περιοχές, στις οποίες το μάθημα θα συνεχιστεί με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Γυμνασιάρχης του 2ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου, Δημήτρης Τζουβελεκάκης, για το άνοιγμα των Γυμνασίων έπειτα από τρεις μήνες και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν.

Σύμφωνα με τον Γυμνασιάρχη, έχει γίνει απολύμανση στο σχολείο από την προηγούμενη Τετάρτη, ενώ για την προστασία μαθητών και καθηγητών τα διαλείμματα είναι σπαστά.

Το σχολείο είναι εξοπλισμένο με μάσκες και αντισηπτικά, ενώ το προσωπικό καθαριότητας είναι επί ποδός.

 

Έτσι, με θερμομέτρηση και αυστηρά μέτρα προστασίας επέστρεψαν σήμερα το πρωί στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Οι μαθητές, σύμφωνα με το Grtimes.gr, ξεκίνησαν να προσέρχονται λίγο πριν τις 8 για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Πριν από την είσοδο τους στον προαύλιο χώρο αλλά και εντός των σχολικών αιθουσών θερμομετρούνται και λαμβάνουν οδηγίες που πρέπει να τηρούν.

 

«Ξεκινάμε σήμερα μετά από δυόμιση μήνες περίπου και είμαστε καθόλα έτοιμοι. Τα παιδιά έπρεπε να είναι στο σχολείο για πολλούς λόγους, συναισθηματικούς, διδακτικούς, ψυχολογικούς κ.α. Εμείς πήραμε όλα τα μέτρα για να διαφυλάξουμε την παραμονή τους στο σχολείο σε πλήρη ασφάλεια», τόνισε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος βρέθηκε επί τόπου.

Συμπλήρωσε δε, ότι σε επικοινωνία με τους δήμους έχει υπάρξει πρόνοια ώστε οι υποδομές να είναι σε άριστη κατάσταση και έχουν σταλεί οδηγίες που θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Σε όλα τα σχολεία, η ίδια εικόνα. Όλοι οι μαθητές με μάσκες και θερμομέτρηση μπαίνουν στις σχολικές μονάδες.

Απαραίτητο αξεσουάρ των μαθητών που γέμισαν ξανά σήμερα τα σχολεία είναι η μάσκα, η οποία είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Στην τήρηση των κανόνων για τον περιορισμό της πανδημίας συντελούν επίσης η χρήση αντισηπτικών και ο τακτικός αερισμούς των χώρων. 

Επιπλέον, τα διαλείμματα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές πρέπει να είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.

Σχολαστικοί αναμένεται να είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά.

Οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

 

 

Ωστόσο έντονη φαίνεται πως είναι η ανησυχία για μαθητές και μαθήτριες αναφορικά με τον φόρτο των διαγωνισμάτων που τους περιμένει με το άνοιγμα των σχολείων και το πώς θα βαθμολογηθούν κατά το Α’ τετράμηνο.

Από το υπουργείο Παιδείας, με σχετικές εγκυκλίους, έχει προβλεφθεί αρχικά η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α’ τετραμήνου στο Β’ τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως.

Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί η μη κατάθεση βαθμολογίας για κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α’ τετράμηνο και με την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών και μαθητριών τους. 

Αναφορικά με την καταχώρηση των απουσιών, το υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (δεν προσμετρώνται οι απουσίες λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας) και ότι ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών και μαθητριών θα εξεταστεί στο τέλος του Β’ τετραμήνου.

Υπενθυμίζεται, ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία θα συνεχιστούν. Παράλληλα, συνεχίζει να είναι σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr). Όπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ο έλεγχος αυτός χρησιμεύει προκειμένου να υπάρχει μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα των σχολείων.