Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Με μισθό μόλις 226 ευρώ διδάσκει η Περιστέρα Μπαζιάνα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας



Με μισθό… πείνας αμείβεται η πρώτη κυρία της χώρας! Η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, Περιστέρα Μπαζιάνα, πληρώνεται με λιγότερο από 300 ευρώ τον μήνα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, όπου διδάσκει «Δίκτυα υπολογιστών» από τον περασμένο μήνα, ενώ τα μεταφορικά έξοδά της από Αθήνα προς Κοζάνη και τούμπαλιν τα καλύπτει από την τσέπη της.

Σύμφωνα με το σχετικό επίσημο έγγραφο, ο μισθός της κ. Μπαζιάνα για την περίοδο από 1/10/2015 έως τις 14/2/2016 ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 1.018,66 ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό θα δοθεί και για το δεύτερο μισό του διδακτικού έτους, από τις 15/2/2016 έως και τις 30/6/2016. Δηλαδή περίπου 226 ευρώ τον μήνα!

 

Η αμοιβή της κ. Μπαζιάνα πέρασε από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στις 28 Σεπτεμβρίου, και εγκρίθηκε μαζί με τους μισθούς και άλλων συναδέλφων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα είναι από τους χαμηλόμισθους καθηγητές της σχολής, αφού οι μισθοί αρκετών συναδέλφων της ξεπερνούν ακόμη και τις 5.000 ευρώ ανά πεντάμηνο.

Οπως εξήγησε μιλώντας στα «Π» ο πρύτανης της σχολής, Αντώνης Τουρλιδάκης, η κ. Μπαζιάνα αμείβεται με το 30% του μισθού που προβλέπεται για το έκτακτο διδακτικό προσωπικό, αφού η οργανική θέση της ως καθηγήτριας ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο νόμος προβλέπει πως όποιος εργάζεται για το Δημόσιο δεν παίρνει ολόκληρο τον μισθό που προβλέπεται για τους καθηγητές πανεπιστημίου. «Το ποσό που παίρνει η κυρία Μπαζιάνα είναι πολύ χαμηλό και της το είχα πει από την αρχή, ωστόσο η ίδια θέλησε να διδάξει στη σχολή μας, προφανώς για να χτίσει τα θεμέλια για τη μελλοντική της ακαδημαϊκή καριέρα», δήλωσε ο κ. Τουρλιδάκης.

ΤΡΙΤΟ ΕΤΟΣ

Η κυρία Μπαζιάνα, η οποία από τον περασμένο μήνα διδάσκει στην Κοζάνη, έχει αναλάβει το τρίτο έτος της σχολής και το μάθημά της περιλαμβάνει θεωρία και πρακτική. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της σχολής, η χαμηλών τόνων σύντροφος του πρωθυπουργού βρίσκεται στο πανεπιστήμιο από τις 2 το μεσημέρι μέχρι και τις 8 το απόγευμα κάθε Δευτέρα, καλύπτοντας έτσι έξι ώρες την εβδομάδα. Η κ. Μπαζιάνα ξεκινάει την εβδομάδα της μέσα στο αεροπλάνο, αφού παίρνει την πρώτη πρωινή πτήση για Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια πηγαίνει οδικώς στην Κοζάνη, ενώ γυρίζει στα παιδιά της αργά το βράδυ. Οπως μας ξεκαθάρισε ο πρύτανης, τα μεταφορικά της έξοδα καλύπτονται από την ίδια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ιδιαίτερα τυπική στις υποχρεώσεις της και φτάνει στη σχολή πολύ πριν από το μάθημά της, προκειμένου να προετοιμαστεί για την παράδοση.

Αν και πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να την κρίνουν για το γεγονός ότι υπέβαλε αίτηση στη διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού με το επιχείρημα ότι στη θέση της θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος καθηγητής και όχι η πρώτη κυρία της χώρας, η ίδια είναι της άποψης πως η ακαδημαϊκή της καριέρα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αξίωμα του συντρόφου της. Μάλιστα, έχει εκφράσει την πεποίθηση πως τα αξιώματα κάποια στιγμή αναπόφευκτα χάνονται, οπότε η επιστημονική της πορεία θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως της πολιτικής καριέρας του κ. Τσίπρα. Αλλωστε, για να είμαστε και δίκαιοι, η γοητευτική σύντροφος του πρωθυπουργού πάντα ασχολούνταν με τη δική της καριέρα στο πανεπιστήμιο, ενώ, αν κρίνουμε από τον πενιχρό μισθό της, μάλλον βάζει από την τσέπη της για να διδάσκει.

Οσον αφορά στο διαδικαστικό κομμάτι του διορισμού της, η ίδια έχει δηλώσει: «Εθεσα το έργο μου στην κρίση του πανεπιστημίου και εκείνο έκανε την επιλογή του με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Ας κριθώ γι’ αυτό που είμαι και γι’ αυτό που πράττω, όχι για τον σύντροφό μου. Μια τέτοια αντίληψη είναι υποτιμητική για κάθε γυναίκα». Για την αξιολόγηση της αίτησής της έχει τοποθετηθεί και ο πρύτανης του πανεπιστημίου, λέγοντας: «Η κυρία Περιστέρα Μπαζιάνα όντως υπέβαλε αίτηση στη διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού. Αξιολογήθηκε η αίτησή της από την αρμόδια επιτροπή και ακολουθήθηκε η τυπική διαγωνιστική διαδικασία. Εχει κάνει αίτηση να διδάξει στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και, πλέον, της κάνουμε εμείς την προσφορά να διδάξει, καθώς πράγματι διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα».

 

Διδακτορικό και δημοσιεύσεις

Η σύντροφος του πρωθυπουργού, Περιστέρα Μπαζιάνα, η οποία πέρυσι δίδασκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το μάθημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο και παρέμεινε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, συμμετέχοντας σε ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη εφαρμογής τηλεϊατρικής του ΟΤΕ και ξεκινώντας διδακτορική διατριβή. Η ίδια έχει δημοσιεύσει αρκετές εργασίες, ενώ φροντίζει διαρκώς να διαβάζει και να ενημερώνεται σχετικά με το αντικείμενό της. Οι φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημά της στο πανεπιστήμιο της Κοζάνης λένε πως η Μπέτυ Μπαζιάνα είναι πολύ καλή στη δουλειά της και πάντα πρόθυμη να βοηθήσει τους φοιτητές της και να λύσει κάθε τους απορία. Το μόνο που τους ζήτησε από την πρώτη στιγμή ήταν να διαφυλάξουν το μάθημα και να σεβαστούν την επιθυμία της να μη διαρρεύσει στον Τύπο κάποια φωτογραφία της από την ώρα της παράδοσης, κάτι που οι φοιτητές σεβάστηκαν απόλυτα. Μάλιστα, την πρώτη ημέρα που η κυρία Μπαζιάνα πήγε στη σχολή, οι φοιτητές σχημάτισαν κλοιό μπροστά από την πόρτα του αμφιθεάτρου, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο στους δημοσιογράφους.

Πηγή κειμένου: 

parapolitika