Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Με δυο σενάρια για τις συντάξεις το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Βουλή



Με δύο βασικά σενάρια για συντάξεις και αντίμετρα κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναζητήσει «συμμαχους» στο Eurogroup.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας την Κυριακή, στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84  είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει ένα προϋπολογισμό «λελογισμένα επεκτατικό».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται τη Δευτέρα. Το πιθανότερο είναι ότι θα περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια. Υπάρχει από την β ’αξιολόγηση ένα ψηφισμένο μέτρο για την 1/1/2019 το οποίο ακόμα απο την ελληνική Βουλή δεν έχει ακυρωθεί καθώς γίνονται διαβουλεύσεις για την ΕΕ.  Στο προσχέδιο θα αποτυπώνεται με μεγάλη σαφήνεια η πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο, καθώς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα».

Επ’ αυτού εξήγησε χαρακτηριστικά: «Θα έχει δημοσιονομικά σενάρια: θα παρουσιάζει ένα σενάριο με πιθανή εφαρμογή των μέτρων και των αντιμέτρων για να δείξει ότι αυτό δεν επηρεάζει το στόχο του Πρωτογενούς Πλεονάσματος και θα υπάρχει και η βούληση της κυβέρνησης- η οποία είναι γνωστή- και έχει να κάνει με ένα σενάριο που λέει ότι δεν θα υπάρχει περικοπή των συντάξεων, θα υπάρχει η υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που θα αξιοποιηθεί για το λόγο αυτό ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται». 

Την ώρα που στην Βουλή θα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο όπου συνεδριάζει το Eurogroup. Στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται να γίνει συζήτηση για το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν οι συντάξεις από το 2019 με τον κ. Τσακαλώτο να επιχειρεί να βρει συμμαχίες προκειμένου να εξασφαλίσει μια θετική απόφαση ως προς το θέμα στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, αν και όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο.