Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μάτι: Στο «φως» το πόρισμα που δείχνει τους υπαίτιους της τραγωδίας



Τουλάχιστον 20 λάθη και αβλεψίες  που οδήγησαν στην τραγωδία της «μαύρης Δευτέρας»  έρχονται στο φως από το πόρισμα του νομικού πραγματογνώμονα, πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Ανδριανού Γκουρμπάτση, το οποίο φτάνει σήμερα στα χέρια των δικαστικών Αρχών.

Όπως αποκαλύπτουν με σημερινό δημοσίευμά τους τα «ΝΕΑ» , το πόρισμα – που συντάχθηκε ύστερα από εντολή του δικηγορικού γραφείου του Αντώνη Φούσσα που εκπροσωπεί πολλά από τα θύματα της πύρινης λαίλαπας – αναφέρει:

  • Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μάτι συμμετείχε ένα μόνο εναέριο μέσο σε σχέση με τα 13 που είχαν ριχτεί στο έργο της δασοπυρόσβεσης στην Κινέτα λίγες ώρες νωρίτερα.
  • Υπήρχε καθυστέρηση 30 λεπτών στην κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης. Ο πραγματικός χρόνος έναρξης της πυρκαγιάς φαίνεται σε βίντεο κάμερας γειτονικής κατοικίας και ακολούθησαν τρεις τηλεφωνικές κλήσεις στην πυροσβεστική από υπάλληλο εταιρείας.
  • Ελικόπτερο που επόπτευε την πυρκαγιά στην Κινέτα κι ύστερα στάλθηκε στο Μάτι έμεινε από καύσιμα.
  • Το Μάτι δεν περιλαμβανόταν στη λίστα της Πυροσβεστικής με τις 36 περιοχές της Αττικής με άναρχη δόμηση, μέσα στο δάσος,  ώστε να λαμβάνονταν ειδικά μέτρα προστασίας.