Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μαρία Τσάλλα: Νέα στοιχεία για τη δράση της – Ποιοι αποτελούν το δίκτυο υποστήριξής της



«Μυστήριο» συνεχίζει να καλύπτει πολλές από τις ενέργειες της Ρωσίδας κατασκόπου,«Μαρίας Τσάλλα» η δράση της οποίας αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, την ώρα που νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το οργανωμένο δίκτυο και κύκλωμα που τη βοήθησε να αποκτήσει ελληνικά έγγραφα.

Οι ελληνικές αρχές αναζητούν τους ανθρώπους που αποτελούσαν το δίκτυο υποστήριξης της κατασκόπου Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, οι οποίοι προετοίμασαν την άφιξή της στην Ελλάδα το 2018, έχοντας σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια με ποια στοιχεία ταυτότητας θα κυκλοφορεί, πως θα αποκτήσει ελληνική ταυτότητα και πως θα κρύψει τα ίχνη της κάνοντας μεταδημότευση σε μια περιοχή της επαρχίας.

Το δίκτυο υποστήριξης της κατασκόπου

Στο δίκτυο εμπλέκεται ένας δικηγόρος των Αθηνών ρωσικής καταγωγής που βοήθησε την κατάσκοπο,  να αποκτήσει τα ελληνικά της έγγραφα και λειτουργούσε σαν φορολογικός αντιπρόσωπός της. Ο εν λόγω δικηγόρος είχε γραφείο στο κέντρο της Αθήνας και πριν δυο χρόνια απεβίωσε από παθολογικά αίτια.

Ο συγκεκριμένος φέρεται να ήταν ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ της κατασκόπου και ενός δικηγόρου από το Αλιβέρι ενώ ήταν και φορολογικός αντιπρόσωπος για άλλα 22 με 23 άτομα με καταγωγή από τη Ρωσία. Κανείς δεν γνωρίζει εάν ο δικηγόρος γνώριζε εξ αρχής πως βοηθούσε μια κατάσκοπο ή εάν τον είχαν εξαπατήσει άνθρωποι του δικτύου υποστήριξης της «Μαρίας Τσάλλα».

Το δίκτυο του Πούτιν

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή  Κώστα Λαμπρόπουλο,  το καθεστώς Πούτιν, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει ένα δίκτυο περίπου 30 άτομων τα οποία εκπαιδεύονται για 5 με 10 χρόνια και στη συνέχεια διεισδύουν σε δυτικές χώρες

Δεν είναι επιχειρήσεις λίγων μηνών, αλλά είναι άνθρωποι οι οποίοι ουσιαστικά δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν στρατιωτικά μυστικά, αλλά είναι κεκαλυμμένες επιχειρήσει για να στρατολογούν ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν ένα δίκτυο που μπορεί να χρησιμεύσει στις ρωσικές πολιτικές» επισήμανε ο στρατηγικός αναλυτής.

Σχολιάζοντας ότι το φαινόμενο δεν είναι τωρινό και δεν συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ,  στην Άννα Τσάπμαν, που διέφυγε από τις ΗΠΑ πριν από μερικά χρόνια. Αναφερόμενος στην Ευρώπη επισήμανε ότι πάνω από 200 ιστοί κατασκόπων έχουν διαλυθεί τα τελευταία χρόνια. 

Ο στόχος της «δεν θα γίνει ποτέ γνωστός»

Στην ΕΡΤ μίλησε στενός της φίλος, της Μαρίας Τσάλλα,  τον οποίο γνώρισε το 2018, με τον ερχομό της στην Ελλάδα και όπως είπε αισθάνθηκε σοκ όταν έμαθε ποια ήταν η «Μαρία» με την οποία συνομιλούσε.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Νίκλαν, σύμβουλο θεμάτων ασφαλείας, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS ο σκοπός και ο στόχος της Τσάλλα δε θα γίνει ποτέ γνωστός.

« Μπορεί να ήρθε για να διαμορφώσει ένα δίκτυο υποδοχής συναδέλφων της, να φτιάξει διάφορες προϋποθέσεις, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε. Μπορεί να έχει και πολλαπλούς σκοπούς».

«Εκείνο που δεν πρόλαβε να γίνει, είναι να ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Θεωρητικά δεν πρόλαβε να κάνει πάρα πολλά, γιατί δεν είχε τα έντυπα που χρειαζόταν να δώσει στους ανθρώπους που ήθελε».

Σύμφωνα με τον κ. Νίκλαν, «η δράση των ανθρώπων αυτών είναι μακροχρόνια, φτάνει μέχρι και δεκαετίες. Το ποσό της εκπαίδευσής τους θεωρητικά φτάνει στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Το τι ποσό ξοδεύεται για να λειτουργήσουν σε άλλες χώρες, είναι ανυπολόγιστο».

Και συμπληρώνει:«Να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, ανήκουν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, η οποία είναι στόχος για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες».