Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Μαρία Αγγελικούση: Πως από γιατρός κατέληξε η ισχυρότερη Ελληνίδα πλοιοκτήτρια.. Η συμβουλή του πατέρα της που την καθόρισε..



Είναι η ισχυρότερη Ελληνίδα πλοιοκτήτρια και μια από τις ισχυρότερες σε όλο τον κόσμο.Η 40χρονη Μαρία Αγγελικούση, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του αείμνηστου πατέρα της, Ιωάννη Αγγελικούση, στις 10 Απριλίου του 2021, αν και είχε επιλέξει διαφορετική επαγγελματική πορεία, καθώς είχε σπουδάσει Ιατρική  και ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού, προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της σε χώρες της Αφρικής,επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει τον όμιλο που είχε δημιουργήσει ο πατέρας της.

Από την αρχή ήταν ξεκάθαρη η επιθυμία του Γιάννη Αγγελικούση να αναλάβει εκείνη τον όμιλο όταν ο ίδιος το 2018 χρησιμοποίησε το όνομα Maran σε τρεις ξεχωριστούς βραχίονες της εταιρείας, τα δεξαμενόπλοια στη Maran Τankers, τα Gas Carriers στη Maran Gas και τα φορτηγά στη Maran Dry. Με τον χαμό του πατέρα της πολλοί ήταν εκείνοι που, αν όχι ευθέως, εμμέσως αμφισβήτησαν αν θα είχε την ικανότητα να σηκώσει το βάρος τόσο του ομίλου, που προσέγγιζε τότε τα 150 πλοία, όσο και του βαριού οικογενειακού ονόματος.

Τα δύο αυτά χρόνια η Μαρία Αγγελικούση, διευθύνουσα σύμβουλος του Angelicoussis Group, έχοντας στο πλευρό της άξια στελέχη τα οποία η ίδια επέλεξε, οδηγεί τον όμιλο σταθερά σε μία άκρως ανταγωνιστική βιομηχανία. Οι δημόσιες εμφανίσεις της είναι σπανιότατες και αυτές σε ναυτιλιακά forum του εξωτερικού ως επί το πλείστον. Για lifestyle ούτε λόγος να γίνεται. Σε ένα από αυτά τα forum, στα τέλη του 2021, είχε στείλει το μήνυμά της προς πάσα κατεύθυνση: «Είμαι εδώ και θα παραμείνω εδώ. Νομίζω ότι αυτό το έχω ξεκαθαρίσει», για να προσθέσει: «Μετά τον θάνατο του πατέρα μου θεώρησα ότι ήταν σημαντικό να έχω μια περίοδο σταθερότητας στην εταιρεία».

Οι δημόσιες εμφανίσεις της είναι σπανιότατες και αυτές σε ναυτιλιακά forum του εξωτερικού ως επί το πλείστον. Για lifestyle ούτε λόγος να γίνεται. Σε ένα από αυτά τα forum, στα τέλη του 2021, είχε στείλει το μήνυμά της προς πάσα κατεύθυνση: «Είμαι εδώ και θα παραμείνω εδώ. Νομίζω ότι αυτό το έχω ξεκαθαρίσει», για να προσθέσει: «Μετά τον θάνατο του πατέρα μου θεώρησα ότι ήταν σημαντικό να έχω μια περίοδο σταθερότητας στην εταιρεία».

Μαρία Αγγελικούση Από γιατρός σε τριτοκοσμικές χώρες στην κορυφή της  ελληνόκτητης ναυτιλίας - Λιμενικά Νέα - limenikanea.gr

Μιλώντας για τον πατέρα της είπε:

«Από τις πρώτες ημέρες παρουσίας μου στον όμιλο, ο πατέρας μου μού παρείχε αυτονομία και ανεξαρτησία. Αυτό μου επέτρεψε να “μεγαλώσω” γρήγορα σε ό,τι αφορά τις γνώσεις και την αυτοπεποίθησή μου και επίσης να έχω πάθος για τη ναυτιλία». Και συνέχισε: «Ο πατέρας μου συνήθιζε να μου λέει: “Μην ανησυχείς αν κάνεις λάθη, μάθε από αυτά”. Η πόρτα του γραφείου ήταν πάντα ανοιxτή για να ακούσει με προσοχή τους συνεργάτες του».
Τα κοινά σημεία που έχει με τον πατέρα της, όπως επισημαίνουν άνθρωποι του επιχειρηματικού τους κύκλου, είναι η διορατικότητα και το πείσμα. Στην ερώτηση αν έχει κάποιον αγαπημένο κλάδο στη ναυτιλία όσον αφορά τους τύπους πλοίων, είπε: «Δεν έχω κάποιον αγαπημένο κλάδο. Αρχισα από τα δεξαμενόπλοια και συνεπώς ήταν ο κλάδος με τον οποίο ήμουν περισσότερο εξοικειωμένη στην αρχή. Ωστόσο, όλοι οι κλάδοι έχουν τα συν και τα πλην τους. Πιστεύω ότι η διαφοροποίηση μας βοήθησε να επιτύχουμε. Σε 10 χρόνια θεωρώ ότι ο στόλος μας θα είναι τελείως διαφορετικός απ’ ό,τι σήμερα».

Πέθανε ο Έλληνας εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης | Flash.gr
Τον Ιούλιο του 2022 στην εκδήλωση για την ένταξη του Ιωάννη Αγγελικούση στο πάνθεον της ελληνικής ναυτιλίας, το Greek Shipping Hall of Fame, είχε πει μεταξύ άλλων: «Ηταν πολύ καλός στο να καταλαβαίνει τους ανθρώπους και να έχει σχέσεις. Ελεγε συχνά: “Είμαι απλώς ο μαέστρος μιας πολύ καλής ορχήστρας” – και το πίστευε πραγματικά. Αυτή η εταιρεία είναι φτιαγμένη από τους ανθρώπους, ειδικά τους ανθρώπους στα πλοία, επίσης από τους ανθρώπους στο γραφείο – και ήταν εκεί απλώς για να ενώσει αυτά τα κομμάτια».

Η Μαρία που παντρεύτηκε πρίγκιπα

 Όλες ονειρευτήκαμε κάποτε έναν πρίγκιπα δικό μας και ας μη φορούσε κανονική κορώνα και ήταν πραγματικά γαλαζοαίματος.  Για την αγαπημένη κόρη του Γιάννη Αγγελικούση, του μεγαλύτερου Έλληνα εφοπλιστή, τη Μαρία, ήταν εντελώς αυθεντικός!

Ο γάμος της Ελληνίδας εφοπλιστινας με τον έκπτωτο πρίγκηπα της Σερβίας της βασιλικής οικογένειας των Καραγεώργεβιτς, χαρακτηρίστηκε ως «ο γάμος της χρόνιας», όσο κι αν η Μαρία και η οικογένεια της κρατούν πάντα χαμηλούς τόνους και δεν αρέσκονται σε προβολή και επιδείξεις.

Στην Ελλάδα δόθηκε για να γιορταστεί η ένωση των δυο νέων, δεξίωση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια με όλη την αφρόκρεμα του εφοπλιστικού και πολιτικού κόσμου να συγκεντρώνεται για να ευχηθεί, μέσα στην μεγάλη αίθουσα του κλασσικού ξενοδοχείου.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο τότε πρωθυπουργός κύριος Αντώνης Σαμαράς με τη συζύγου του, Γεωργία. Χωρίς φανφάρες και νεοπλουτίστικες προκλήσεις, πολύ πολιτισμένα και σχετικά όχι πολύ ανοιχτά και δημόσια, η βραδιά πέρασε στη μνήμη όσων την έζησαν για την ευτυχία που έλαμπε στο πρόσωπο των νεόνυμφων, αλλά και για την προσεγμένη φιλοξενία.